Haradinaj: Ideja “mini Šengena”je da se ukinu takse Srbiji

Haradinaj: Ideja “mini Šengena”je da se ukinu takse Srbiji

23/12/2019 Off By BERB

 


Rekao je da je albanski premijer “njegov brat”, ali da se Rama, za razliku od njega, nije bunio protiv podele Kosova


V.D. kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da “Kosovu ne treba ”mini Šengen” sa Srbijom na čelu”. Ocenio je da cela ideja ove regionalne inicijative je da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije.

Haradinaj je, na dan kada se u Tirani održavao treći sastanak lidera Zapadnog Balkana, rekao da će Priština otvoriti vrata “bilateralnim i trilateralnim sastancima” kada Beograd prizna nezavisost Kosova. Podsetio je da je Priština potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ocenio da joj ne treba “mini Šengen”.

Govoreći o sastanku lidera Albanije, Srbije i Severne Makedonije u Tirani, rekao je da je albanski premijer Edi Rama “njegov brat”, ali da se Rama, za razliku od njega, nije bunio protiv podele Kosova.

– Kao što znate, Trepča je sada kosovska, niko se više ne spori s nama oko toga. Da li ste čuli da neko govori da je Trepča nečija osim kosovska? Dogodila se energetska nezavisnost, tako da smo sada mogli da potpišemo ugovorne odnose sa Albanijom za ujedinjenje tržišta, imamo vojsku i da, imamo takse, ali one su protivrednost za priznavanje – rekao je Haradinaj.♦