Narodno pozorište:„Balkanski špijun“ gostuje u „Cankarjevom domu“ u Ljubljani

Narodno pozorište:„Balkanski špijun“ gostuje u „Cankarjevom domu“ u Ljubljani

16/12/2019 Off By BERB

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, gostovaće 18. i 19. decembra u „Cankarjevom domu“ u LJubljani.

Biće to prvi nastup Narodnog pozorišta u ovom poznatom slovenačkom kulturno-kongresnom centru posle tri decenije, a komad će obe večeri, od 20 časova, biti izveden u Linhartovoj dvorani.

U podeli su LJubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja), Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija…

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

„Balkanski špijun“ do sada je odigran 38 puta, a osim na matičnoj sceni, videla ga je i publika u Valjevu, Beču, Čačku…

Predstava je učestvovala na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu:

„Dani Zorana Radmilovića“ (Zaječar)„Teatar na raskršću“ (Niš), „Dani komedije” (Jagodina) „Dani Milivoja Živanovića“ (Požarevac), „Pozorišno proleće“ (Šabac), „Nušićevi dani“ (Smederevo), „Međunarodni festival malih scena“ (Rijeka), „Dani satire Fadila Hadžića“ (Zagreb) i „Teatar u jednom dejstvu“ (Mladenovac).
Na tim manifestacijama osvojeno je ukupno deset nagrada.

U Sloveniji trenutno boravi i upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić gde će tokom narednih dana imati sastanke u vezi sa saradnjom sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, kao i pozorištima iz Celja, te Klagenfurta, u susednoj Austriji.

Poslednje gostovanje Narodnog pozorišta u „Cankarjevom domu“ bilo je 22. aprila 1989. godine sa predstavom „Kosovska hronika“, po tekstu Rajka Đurđevića, u režiji Cisane Murusidze.

Nakon toga, kada je reč o gostovanjima ansambla Drame beogradskog nacionalnog teatra u Sloveniji, usledila je pauza duža od jedne decenije.

„Balkanska plastika“, po motivima autobiografske knjige Mage Magazinović „Moj život“, u režiji Ivane Vujić, bila je prva predstava Narodnog pozorišta koja je gostovala u toj državi, posle raspada SFRJ. Komad je 25. aprila 2002. godine odigran u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru i, dan kasnije, u Slovenskom mladinskom gledališču u LJubljani.

Narednih godina, u Sloveniji su gostovale i predstave „Faust 1“ i „Faust 2“ (Maribor), „Norway. Today“ (koprodukcija sa SNG Maribor, Maribor), „Gospođa ministarka“ (Maribor) „Možda smo mi Miki Maus“ (koprodukciji sa pozorištem „Bunker“ iz LJubljane i Sterijinim pozorjem, LJubljana, Maribor), „Derviš i smrt“ (LJubljana, Kopar)…

Pre pola godine, 27. maja, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i direktor Slovenskog narodnog gledališča Drama iz LJubljane Igor Samobor potpisali su Sporazum o saradnji dva teatra.

Poslednje gostovanje Narodnog pozorišta u Sloveniji bilo je nekoliko dana kasnije, 30. maja, kada je u okviru šestog Drama festivala u LJubljani izvedena predstava „Carstvo mraka“, prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice. Bio je to više nego uspešan nastup, jer je pomenuti komad osvojio Nagradu publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu festivala, sa prosečnom ocenom 4,7.

Najavu gostovanja “Balkanskog špijuna” možete pogledati na sajtu “Cankarjevog doma” https://www.cd-cc.si/kultura/gledalisce-in-ples/narodno-gledalisce-iz-beograda-balkanski-spijon♦