Svečanost u TOS: Turistički cvet dobila TO Vrnjačka banja

Svečanost u TOS: Turistički cvet dobila TO Vrnjačka banja

11/12/2019 Off By BERB

Ministar trgovine i turizma, Rasim Ljajić, danas, na proslavi četvrt veka postojanja Turističke organizacije Srbije i tridiset petoj dodeli nagrade Turistički cvet, imao je razologa da bude srećan i ponosan. Od trenutka kada je on došao na čelo Ministarstva koje brine o turizmu, ova je privredna grana skočila među prve. U protekloj godini, srpski turizam ostvario je rast od 8 posto, a to je više nego u zemljama EU. Rasim kaže:

-Ako ovakav rast zadržimo i u idućoj godini, možemo reći da je naš turizam konačno na stabilnim nogama. On donosi našoj zemlji više od milijarde i 400 miliona evra godišnje. Najviše nam dolaze Kinezi. Sa 18 hiljada dolazaka pre pet godina, došli smo do 150.000 dolzaka danas. Kod nas dolaze više nego u bilo koju državu u regionu, osim, naravno, Hrvatsku.

Ljajić je kao primer dobrog vođenja turističke pruvrede naveo Vrnjačku banju, gde polovina investicija dolazi od privatnika:

-Ta sinergija državnog i privatnog kapitala je model koji treba slediti. Taj trend prati i Soko banja i ima uspeha. Nekada u Vrnjačkoj banji nije bilo luksuznih hotela, a sada su većina sa 4, a i sa 5 zvezdica. Imamo razloga da budemo zadovoljni. Iduće godine će nam E-turizam dati transparentnost poslovanja i smanjiti sivu ekonomiju.

Pitala sam Ministra kako će se turizam uklopiti u Mali Šengen. Rekao je da se prvi koraci u regionalnoj privreednoj saradnji prave upravo u turizmu:

– Ljudima koji dolaze iz daleka, zgodno je da na jednom putovanju obiđu što veći deo Balkana. Mi na tome već radimo, pa turističke grupe, osim Srbije, obilaze i Crnu Goru, a otvorene su im i Severna Makedonija i Albanija.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, pozdravila je našeg najstarijeg turističkog radnika, prof dr Slobodana Unkovića i predala nagrade Turistički cvet. Za sedam nagrada konkurisalo je 78 kandidata, pa je žiri s predsednikom ,Slobodanom Žerovićem, imao delikatan posao.

Činjenica je da najnovije turističko rukovodstvo Srbije ostvaruje i najbolje rezultate u istorji. Godine 1994 devizni priliv od turizma bio je 5 puta manji nego danas. Donosio nam je 30,7 miliona dolara. Danas turizam Srbiji prihoduje 1 milijardu 457 miliona dolara godišnje.

Dobitnici Turističkog cveta su:

U kategoriji Turistička organizacija- TO Vrnjačka banja, u kategoriji Turistička manifestacija – Međunrodni viteški festival Despot Stefan Lazarević iz Despotovca. Tu su i turistička agencija Balkan travel centar, Grand hotel Tornik Zlatibor, SPA Soko banja, arheološki park Viminacijum.

Turistički cvet dobila je i direkgorka tvrđave Golubački grad, dr Iskra Maksimović.
Specijalno priznanje pripalo je asocijaciji Film in Serbia, a pobednica konkursa za najbolju fotografiju je Milena Popović.♦
:,