Ponedeljak: Promocija izložbenih kataloga Salona MSUB

Ponedeljak: Promocija izložbenih kataloga Salona MSUB

06/12/2019 Off By BERB

U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) u
ponedeljak,  9. decembra u 18 časova održaće se promocija kataloga izložbi koje su ove godine priređene u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

 

Na promociji biće predstavljeni katalozi izložbi Mariele Cvetić „Conquistador. Iz kulture i umetnosti”, umetničkog para diSTRUKTURA „Not Longer Not Yet” kao i grupne autorske izložbe pod nazivom „Ženske priče” kustoskinje Mišele Blanuše.

Izložba Mariele Cvetić pod nazivom „Conquistador. Iz kulture i umetnosti” problematizovala je geografiju (i istoriju) Balkana preko samog Frojda kao netipičnog (dualnog) predstavnika zapadnog pogleda na Balkan i teorije koju on uspostavlja krajem 19. veka i njenih (teorijskih) implikacija tokom 20. veka do danas. Izložba je obuhvatala različite medije, od crteža, instalacije i readymade-a. U katalogu su objavljeni tekstovi umetnice Mariele Cvetić i dr. Jasmine Čubrilo, vanredne profesorke na katedri za Istoriji moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Samostalna multimedijalna izložba „Not Longer Not Yet”, umetničkog para diSTRUKTURA bavila se promenama i novonastalim liminalnim prostorima u okviru velikog građevinskog poduhvata u beogradskoj Savamali. Na specifičan način kroz ambijentalnu instalaciju, fotografije i video diSTRUKTURA je predstavila istraživanje Beograda koje se ovom prilikom kao i često u njihovim radovima oslanja na koncept urbanog lutalaštva kao strategije promišljanja urbanog. U katalogu opisana je praksa diSTRUKTURE i tekuća izložba u tekstu Mirjane Pajtler, istoričarke umetnosti iz Graca.

Grupna izložba „Ženske priče” u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavila se prezentacijom i afirmacijom mladih umetnica na srpskoj umetničkoj sceni. Na izložbi su se predstavile autorke Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić, Andrea Dramićanin, Jelena Pantelić, Nadežda Kirćanski i Tijana Radenković. U svojim radovima autorke preispituju pozicije i identitet žene iz perspektive žene – umetnice. Autorka teksta u katalogu je mr Mišela Blanuša, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti.

Urednica programa Salona MSUB je kustoskinja Una Popović.♦