Beograd: RUTA  ujedinila pozorišta iz Regiona

Beograd: RUTA ujedinila pozorišta iz Regiona

06/12/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

U Beogradskom dramskom pozorištu se od 1. decembra održava prvi Festival Regionalne unije teatara (RUTA), koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona , ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu.

 

Otvoren je premijerom predstave domaćina, Beogradskog dramskog pozorišta. To je „Liliom“ po tekstu Ferenca Molnara i u režiji Ane Tomović. Glavnu ulogu igra mladi Andrija Kuzmanović i prva repriza će biti odmah nakon završetka Festivala. Beogradska publika je druge večeri videla Kazalište „Ulisses“ iz Hrvatske i predstavu „Bakhe“ koju su izveli u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Tekst je Euripidov, prevod Lade Kaštelan a režiju potpisuje Lenka Udovički.

Gradsko pozorište iz Podgorice predstavilo se treće večeri Servantesovim „Don Kihotom“ u režiji Andraša Urbana i, sasvim neuobičajeno, izvodjenju ženskog dela podgoričkog ansambla.

Ovacijama je nagradjen sarajevski „Kamerni teatar 55“ za izvodjenje gorke komedije „Mirna Bosna“, po tekstu Borisa Lalića i u režiji Saše Peševskog. Za dve godine izvodjenja ova kamerna bravura četvoro sarajevskih glumaca obišla je brojne pozornice u regionu i osvojila mnoge nagrade.

Dramski teatar iz Skoplja predstavio se pretposlednje večeri izvođenjem „Kralja Ibija“ Alfreda Žarija u adaptaciji i režiji Vasila Hristova. Sto dvadeset i dve godine nakon prvog izvodjenja Žarijeva vulgarna groteska postaje komentar na anti-vrednosti modernog čoveka.

Festival će u subotu zatvoriti Mestno gledališče iz Ljubljane predstavom “Plah udah“ po tekstu i u režiji Nejca Gazivode . Više puta nagradjivani pisac i reditelj analizira porodične teme i izgubljenost i bespewrspektivnost mladih.

Članovi RUTE će se potom predstaviti i u ostalim gradovima iz kojih dolaze pozorišta koja se sklopila ugovor o saradnji. Sledeći festival je u martu 2020. u Podgorici, potom u aprilu u Ljubljani, u maju u Sarajevu, julu na Brionima u u oktobru u Skoplju.

Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru i festival je revijalnog karaktera. Jedan od ciljeva ovakve saradnje je kontinuirano prisustvo svih teatara iz regiona pred publikom na svim scenama.♦