Narodno pozorište: Priprema se Kamijev “Kaligula”

Narodno pozorište: Priprema se Kamijev “Kaligula”

06/12/2019 Off By BERB
Olivera Živković

Prva čitaća proba „Kaligule“, jednog od najpoznatijih komada slavnog francuskog pisca, filozofa i novinara, nobelovca Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić održana je 5. decembra u pozorišnoj biblioteci. Tršićeva je naslovnu ulogu poverila Igoru Đorđeviću,

Premijera je planirana za 1. februar na Velikoj sceni, a u podeli su i Sena Đorović (Cezonija), Miloš Đorđević (Helikon), Bojan Žirović (Hereja), Nemanja Stamatović (Scipion), Petar Božović (Mereja), Dimitrije Ilić (Senekt), Vladan Gajović (Oktavije), Zoran Ćosić (Lepid), Bojan Krivokapić (Mucije) i Sanja Marković (Mucijeva žena).

Milan Marković Matis bio je zadužen za adaptaciju teksta i dramaturški rad, scenografiju će uraditi Darko Nedeljković, a kostime Marina Medenica.

U autorskom timu su i Irena Popović Dragović (kompozitor), Isidora Stanišić (scenski pokret) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Producenti su Nemanja Konstantinović i Miloš Golubović, inspicijent je Sanja Ugrinić Mimica, a sufler Dušanka Vukić.

Prvoj probi prisustvovale su upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i v.d. direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Rediteljka Trišić, koja četvrti put režira u Narodnom pozorištu u Beogradu („Heda Gabler“, „Bizarno“ i „Ričard Treći“), ocenila je da Gaj Julije Cezar Germanikus ( 12 – 41. n.e.), jedan od najstrašnijih i najkontraverznijih rimskih imperatora, u Kamijevoj drami dovodi apsurd ustrojstva sveta do kraja.

„Kaligula priznaje i prihvata logiku apsurda kao jedinu moguću i istinitu i ne pristaje da je potčini prizemnim interesnim potrebama politike i društvenih konvencija. Politički prevrat u drami otvara pitanja o položaju čoveka i smislu života, o mogućnosti pobune, pojmu slobode, značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta”, istakla je Snežana Trišić.

„Kaligula” je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu – bilo je to 11. maja 1979. godine u režiji Petra Šarčevića.

U scenografiji Petra Pašića i kostimima Ljiljane Orlić, igrali su Miki Manojlović (Kaligula), Olivera Marković (Cezonija), Pavle Minčić (Helikon), Mihajlo Viktorović (Kerea), Bogdan Diklić (Scipion), Predrag Tasovac (Senektus), Branislav Jerinić (Pesnik)…

U knjizi „Dramski pravci XX veka”, priznati srpski pisac i kritičar Slobodan Selenić, između ostalog, je napisao: „Nisu nikakvi psihološki razlozi doveli Kamijevog Kaligulu do stanja u kome čini grozote, već njegovo filozofsko uverenje da je u ovom apsurdnom svetu svaki postupak podjedanko apsurdan – i onaj koji poštuje norme građanske etike, i onaj koji na ubistvo gleda kao na legitiman čin koji ne traži opravdanje i razloge”. ♦