Srpsko kanaska pozorišna saranja: Nišlije Beograđanima donose “Jabuku”

Srpsko kanaska pozorišna saranja: Nišlije Beograđanima donose “Jabuku”

04/12/2019 Off By BERB

Olivera Živković

Jedno od najznačajnih područja saradnje Kanade sa kulturnim institucijama u regionu predstavljaju koprodukcijski pozorišni projekti i saradnja sa srpskom pozorišnom scenom. Ovoga puta biće prikazana beogradsku premijeru predstave “Jabuka”(Apple) u režiji Aleksandre Kovačević, po tekstu kanadskog pozorišnog pisca, reditelja i dramaturga Verna Tisena(Vern Thiessen), a u izvođenju ansamba Narodnog pozorišta Niš.

Predstava će biti prikazana na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu u petak, 6. decembra sa početkom u 20,30. Predstava ima omogućen tilt na engleskom jeziku.

„Zatvorena“ u ljubavni trougao, ova emotivna i intimna drama bavi se emocijama i odnosima ljudi iz različitih perspektiva. Zarobljeni u kolotečinu vremena, brzinu življenja, moderno potrošačko društvo, često i ne primećujući, polako gubimo najfinije i najsuptilnije niti koje nas vežu za naše najbliže, da bismo samo jednog dana shvatili da živimo sa strancem. Tek kada nas pogodi usud sudbine, strašna tragedija neizlečive bolesti, setimo se da zastanemo, pogledamo oko sebe, osetimo dan, prepoznamo drugo ljudsko biće i shvatimo šta je zaista važno, onda kad vreme već ističe..

Predstava “Jabuka” je premijerno izvedena 18. juna ove godine u Nišu. Uloge tumače Danilo Petrović, Katarina Mitić Pavlović i Kristina Tomić. Scenografiju i kostime uradila je Liljana Petrović, kompozitor je Bratislav Zlatković, a koreograf Danica Ničić. Za muziku je bio zadužen Bratislav Zlatković. Predstavu „Jabuka“ je podržala Ambasade Kanade u Beogradu.

Komadi Verna Tisena se izvode u pozorištima širom sveta: “Ajnštajnov poklon”, “Lenjinovi balzameri”, “Vimi”, “Šekspirova volja”, “Jabuka” i “Ljudski okovi”. Četiri njegove drame producirane su “Off-Broadway”. Vern je dobitnik brojnih pozorišnih nagrada od Sterlinga, Dore do književna nagrade Generalnog Guvernera Kanade, najznačajnije kanadske nacionalnenagrade koja se dodeljuje kanadskim piscima.♦