Festival RUTA u BDP: Večeras gostuje Kamerni teatar 55 iz Sarajeva predstavom “Mirna Bosna”

Festival RUTA u BDP: Večeras gostuje Kamerni teatar 55 iz Sarajeva predstavom “Mirna Bosna”

04/12/2019 Off By BERB
Mirjana Todorić

U okviru festivala RUTA, večeras će u Beogradskom dramskom pozorištu od 20 časova biti izvedena predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, „Mirna Bosna”, u režiji Saše Peševskog.

Tekst mladog, ali veoma plodnog autora Borisa Lalića, okarakterisan je rečima samog autora kao „bosanskohercegovačka komedija preživljavanja“. „Mirna Bosna“ u režiji Saše Peševskog govori o životarenju dve porodice, zbližene minulim ratnim nesrećama i njihovoj večnoj borbi da iz gliba, bivstvovanja na granici nemaštine evidentne preko jednoličnog jelovnika, izađu na svetlo i udahnu čist vazduh blagostanja. Ili barem da promene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilovanjem marihuane. I to uspešno. Veoma uspešno. Toliko uspešno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno razraditi kriminalnu organizaciju.

U predstavi igraju: Gordana Boban, Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Davor Golubović.

Festival RUTA otvoren je u nedelju, 1. decembra, premijerom predstave „Liliom“ Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović. U ponedeljak se beogradskoj publici predstavio teatar Ulysses iz Zagreba predstavom „Bakhe“ Euripida, u režiji Lenke Udovički, dok je sinoć na velikoj sceni BDP-a odigrana predstava „Don Kihot” Miguela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana, iz Gradskog pozorišta Podgorica.

Festival RUTA pruža publici jedinstvenu mogućnost da pogleda najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije. Posle „Mirne Bosne“, do kraja festivala biće izvedene još dve predstave. U četvrtak, 5.12, „Kralj Ibi” Alfreda Žarija, u režiji Vasila Hristova, Dramski teatar Skoplje, a festival će biti zatvoren 6.12. predstavom „Plah udah”, Nejca Gazvode, Mestno gledališče Ljubljana.♦