Gost Aleksandra Vučića – predsednik Belorusije Lukašenko poručio u Skupštini: “Ne glasajte za opoziciju”!

Gost Aleksandra Vučića – predsednik Belorusije Lukašenko poručio u Skupštini: “Ne glasajte za opoziciju”!

03/12/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Današnja poseta predsednika Belorusije Alksadra Grigorijevića Lukašenka Beogradu, neke je obradovala, a neke rastužila. Podstaknute su priče kako naginjemo istočnim zemljama, ali je o tome na konferenciji za meije posle razgovora s gostom, Aleksandar Vučić rekao:

-Baš me briga šta pričaju budale.Ja se još stidim jednog događaja iz prošlosti. Lukašenko je privatno doputovao na Zlatibor. Neki iz tadašnje vlasti doznali su za to i poslali Lukašenku poziv da se sastanu. Stiglo je pet takvih poziva i Lukašenko je prihvatio. Onda se desilo to čega se stidim. Zamolili su gosta da se sastanu tajno. On im je odgovorio da to ne dolazi u obzir, jer je on slobodan čovek i nema razloga da se krije.Taj njegov odgovor ostala je velika poruka za mene i trudim se da se ponašam kao on.

Vučić je beloruskoj delegaciji priredio danas doček na najvišem nivou. U Palati Srbija, posle svečane ceremojije i razgovora dva predsednika u četiri oka, razmenjeno je više potpisanih sporazuma u oblasti pravosuđa, nauke, obrazovanja, inovacija, o saradnji pošta i banaka.

Zatim je naš Predsednik zahvalio gostu na svoj podršci koju njegova zemlja oduvek daje našoj na svakom mestu u svetu:

-Lukašenko je jedini lider koji je došao u Beograd 1999 godine, da podrži Srbiju u vreme bombardovanja.

Aleksandar Lukašenko je rekao da su mnogi pokušali da nas posvađaju, ali nisu uspeli:
– Današnje vreme je komplikovano. Predbacuju vam što sarađujete s istokom. A Beolorusija podržava i razume vašu želju da uđete u EU. Daj Bože da uspete u onome što želite. Ali, nemojte mnogo da se nadate tome. Vidite situaciju u EU. Nije im hitno da dobiju nove članice, već da sačuvaju stare. SAD, Kina i EU drže planetu na svojim plećima. Zato se ja zalažem da opstane EU, jer bi se inače urušio ceo sistem. Treba da očuvate dobre odnose sa susedima, ma kakvi oni bili.

Drago mi je što ste ojačali svoju vojsku. Svim sam predsednicima do sada govorio da je vojska najvažnija za slobodu svake države, ali je tek sadašnji predsednik to shvatio.

Sada je robna razmena Belorusije i Srbije pola miliijarde evra, ali je to ipak najveća beloruska razmena sa nekom od zemalja u našem regionu. Ona će sada biti povećana, a Belorusija je ponudila da bude šesta zemlja u srpskom režimu slobodne razmene.
Privrednici dve zemlje održali su popodne svoj biznis forum, a Lukašenko je posetio Skupštinu Srbije. Maja Gojković ga je srdačno dočekala, a zatim se on obratio poslanicima:

-Imam poseban odnos prema parlamentu, jer je moja državna delatnost počela tamo.vKao bivši poslanik i stariji brat, molim vas da se ne delite, nemojte se boriti jedni protiv drugih. Srbija vam je ostala jedini oslonac posle raspada nekadašnje velike države. Ja sam bio opozicioni poslanik, ali nisam rušio po gradu.vOpozicija danas živi od američkih fondova, ponaša se bahato, a narod to vidi. Zato ne glasa za nju.♦