KZN minisara Dačića i Cerara: Odnosi – nikad bolji!

KZN minisara Dačića i Cerara: Odnosi – nikad bolji!

02/12/2019 Off By BERB
Foto: MSP

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Srbije, Miro Cerar i Ivica Dačić, rekli su večeras novinarima da su odnosi između naše dve zemlje bolji nego ikada do sada.

Sloveniji je Srbija po visini investicija na prvom mestu, jer 16 posto njenih investicija je u Srbiji.Trgovinska razmena dve države je 1,5 milijardu evra. Na zajedničkoj sednici dva vlade razgovaraće se i o nasledstvu bivše nam države- Jugoslavije.

Cerar kaže da su dve zemlje u stanju da i u buduće prodaju zajedničke nekretnine i da Slovenija želi da sarađuje i u srpski naporima da uđe što pre u Evropu:
-Nas spaja jezik i uspmene na bivšu zajedničku državu. Svi imamo prijatelje na jednoj i drugoj strani. Slovenija će podržati sve procese na koje se Srbija obavezala prema EU. Sada su najvažniji pregovori s Prištinom. Od nove kosovske vlade zavisi kako će se oni nastaviti.

Na pitanje ima li dileme da je Srbija zaista naklonjena Evtopi, kaže da nema i da je jasno da Srbija to želi, ali to ipak treba jasnije artikulisati s obe strane:

-Važno je da se i mi iz EU trudimo da, kad vam otvatamo vrata, naglasimo da želite da uđete. Meni je žao što je Evropa pokazala da nije bila sposobna za to kada se radilo o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Novinari su pred gostom pitali Daića o sve češćim napadima na Vučića i karikaturama o njemu.On je rekao da niko do sada nje bio tako brutalno napadan kao Vučić:

-Crtanje mete na njegovim grudima je poziv na ubistvo. Uoči ubistva Đinđića jedna novina objavila je da je on meta za slobodne strelce. Ovo što sada rade Vučiću, nije više politička borba za vlast, već priprema za nasilje.♦