Konferencija za medije Vučića sa predstavnicima EP: Raspoloženi Vučić – neraspoložena Suzana!

Konferencija za medije Vučića sa predstavnicima EP: Raspoloženi Vučić – neraspoložena Suzana!

02/12/2019 Off By BERB
Foto: Dimitrije Goll

Ranka Čičak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić trebalo je da se sretne danas sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Dejvidom Mekalisterom, Manfredom Veberom i Vladimirom Bilčikom. Mekalister nije došao, pa je sastanak odžan u troje.

Manfred Veber, lider Evropske narodne partije, zadovoljan je privrednim razvojem Srbije i zainteresovan da ne samo Srbija, već i ceo Balkan što pre budu u Evropi:
-Moja partija, a i sve vlade u Savetu Evrope, podržale su početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su to druge snage prekinule. Drago nam je što se Srbija tako brzo privredno razvija i što ima perspektivu. To će usporiti odliv njenih mozgova. Jer, budućnost  Evrope je da mladi ostaju u svojim zemljama.
Na pitanje Tamare Stojisavljević iz RTS, hoće li se danas sastati i s opozicijom, Veber je odgovorio potvrdno. Sa opozicijom sutra će se sastati i Mekalister. Danas nije došao kod Vučića zbog kašnjenja aviona s kojim je putovao.

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju o tome šta zemlje EU vide kao budućnost zapadnog Balkana:

– Ako im je to u redu- hvala, ako nije- isto hvala. Mi ćemo se ponašati racionalno i pragmagično i gledaćemo šta da uradimo za svoju zemlju.Trenutno imamo spremna 4 poglavja za otvaranje u pristupnim pregovorima sa EU, ali je realno da će biti otvoreno samo jedno. Nadam se da ćemo za 3 godine preći broj 20 otvorenih poglavlja.

Na pitanje da li ovoliko čekanje Evrope na prijem Srbije, našu zemlju gura u naručje Rusije, Vučić se smeje:

– Umirem od smeha kada mi sole pamet s kim da se viđam. Mi smo na putu za Evropu, ali imamo dobre odnose i sa Rusijom i drugim zemljama. Danas mi je zvanično potvrđeno da dogodine Si Đu Ping dolazi u Srbiju. U isto vreme se ponosimo dobrim odnosima s Evropom, gde izvozimo 67 posto naših proizvoda. Samo Nemačka ovde zapošljava 62.000 radnika.

Kako Vučićeva savetnica za štampu, Suzana Vasiljevič, nije dozvolila ni jedno drugo pitanje, novinarka Pinka uzviknula je kako se predsedniku dopada njegova karikatura u današnjem Danasu. On je odgovorio da je oduševljen. Ohrabren ovakvim uzvikivanjem, novinar TV N1 takođe je uzviknuo pitanje o BIRN-u, koji je objavio dokumenta o putovanju Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova, u Saudijsku Arabiju, gde je išao kao pravni savetnik preduzeća GIM, koje je tamo izvozilo oružje.

Vučić je odgovorio kako voli BIRN, TV N1, a naročito Obradovića, s kim oni sarađuju.

U sličnoj ironiji odgovorio je i novinarki TANJUG- a, koja je takođe uzvikom, molila odgovor na pitanje hoće li se pregovori s Prištinom restartovati, otkad je na vlast tamo došao novi predsednik Vlade:

-Ne znam, ali znam da će 3maj i Boško Obradović raditi kako oni žele.
Vućić je bio raspoložen da i dalje odgovara na ovaj način uzvicima, ali je njegova savetnica prekinula sednicu. Nezadovljni novinari glasno su komentarisali kako za neslobodu štampe nije odgovoran on, nego ona.♦