Pala odluka: Deblokada NATO puta BiH

Pala odluka: Deblokada NATO puta BiH

20/11/2019 Off By BERB

– To je deblokada NATO puta Bosne i Hercegovine, kratko je za Fenu prokomentarisao predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić jučerašnje odluke Predsedništva BiH.

Nakon više od godinu dana od Opštih izbora Predsedništvo BiH donelo je u odluku da mandatar za sastav Vijeća ministara BiH bude Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
Kako je dogovoreno kada Parlametarna skupština BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije, dan nakon toga će Stalna misija BiH u NATO-u predati Program reformi u BiH, što je deo plana BiH na putu ka NATO-u.
Komentarišući na konferenciji za novinare te odluke, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je naveo da su u protekla dva meseca u Predsedništvu BiH, “zajedno s prijateljima iz sveta i NATO-om, naporno radili i sačinili dokument koji omogućava nastavak saradnje s tim savezom”.
– Taj dokument je u skladu s principom vladavine prava i podržavaju ga naši prijatelji iz sveta i NATO-a – rekao je Džaferović.
Američka ambasada u BiH je, međuvremenu, također pozdravila dogovor.
– Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsedništva BiH kojim se postižu ključni ciljevi formiranja vlasti i nastavak partnerstva i saradnje BiH s NATO-om. Također, on će odblokirati potrebne reforme odbrane – kaže se u Twittu američke ambasade.
FENA