Mreže nevladinih udruženja: Hrvatska ima podrume za mučenje migranata

Mreže nevladinih udruženja: Hrvatska ima podrume za mučenje migranata

19/11/2019 Off By BERB
Foto: Emel Emrić

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u koje policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izvještaju Mreže nevladinih udruženja.

Radi se o izvještaju BVMN (Border Violence Monitoring Network), koji se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal Index.

U izvještaju za oktobar 2019. ova Mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad njima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen “visok broj izuzetno brutalnih incidenata policijskog nasilja”, a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

“U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari smao 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu”, piše u izvještaju BVMN, prenosi Index portal.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izveštaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima. Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izvještaju.

Slučajevi zabilježeni u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu”, navodi se u izvještaju.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primjeni meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabilježenim slučajevima, međutim, navodi se da su migranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.

Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesty International, kao i da se skidanje odjeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih mjeseci.

Zabilježena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gola, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

Index prenosi da se u Izvještaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Index, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.♦

Agencije