TOMISLAV NIKOLIĆ PRIMIO FEDERIKU MOGERINI

TOMISLAV NIKOLIĆ PRIMIO FEDERIKU MOGERINI

27/03/2015 Off By
BIĆU POTPUNO OTVOREN“ REKAO JE PREDSEDNIK NIKOLIĆ, „IMAM UTISAK DA SE NALAZIMO U KRITIČNOJ FAZI. RADIMO SVE ŠTO SE OD NAS OČEKUJE, A POGLAVLJA JOŠ UVEK NISU OTVORENA, IAKO JE PROŠLO DOSTA VREMENA OD KAKO JE SKRINING ZAVRŠEN, REKAOI JE NIKOLIĆ.- VISOKA PREDSTAVNICA EVROPSKE UNIJE ZA SPOLJNU POLITIKU I BEZBEDNOST FEDERIKA MOGERINI SE ZAHVALILA PREDSEDNIKU NIKOLIĆU NA KONSTRUKTIVNOM I ISKRENOM STAVU I REKLA DA JE U SRBIJI KAO PRIJATELJ I POTVRDILA ISKRENU POSVEĆENOST TOME DA SRBIJA OSTVARI PUNOPRAVNO ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI

 

tnfm

Press služba Predsednika

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini.

Nikolić je naglasio da Srbija posvećeno i kontinuirano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji. On je dodao da je podizanjem pregovora sa Prištinom i potpisivanjem Briselskog sporazuma, kao i primenom postignutih dogovora Srbija dokazala da je apsolutni spoljno politički prioritet ulazak u Evropsku uniju.
„Od Evropske unije očekujemo da zajedno sa nama radi na unapređenju ekonomske situacije u Srbiji. Jedan od najvećih razloga za optimizam građana po pitanju evrointegracija je očekivanje boljeg života. To je segment u koji treba uložiti maksimalne napore“ podvukao je Nikolić.

„Što se tiče implementacije Briselskog sporazuma, Priština je popuno blokirala njegovu primenu i tu je uloga EU veoma važna“, podvukao je predsednik Srbije.
– Biću potpuno otvoren“ rekao je predsednik Nikolić, „Imam utisak da se nalazimo u kritičnoj fazi. Radimo sve što se od nas očekuje, a poglavlja još uvek nisu otvorena, iako je prošlo dosta vremena od kako je skrining završen. Ukoliko se od nas očekuje da čekamo još deset godina, a malo po malo se utvrđuje kosovska nezavisnost, dok je ekonomska situacija sve teža i teža, građani Srbije će prestati da veruju u perspektivu ulaska u Evropsku uniju. U Srbiji je oštra retorika kontraproduktivna, naročito ako ne postoji nikakav osnov za takav ton, naglasio je Tomislav Nikolić.

– Sa druge strane, pred našim očima se stvara Velika Albanija, albanski predstavnici dolaze u Srbiju i bez ikakvih posledica provociraju. Zamislite šta bi se desilo kada bi mi počeli da stvaramo zajedničke institucije sa Republikom Srpskom? Pokušaj da se stvori velika albanska država u Evropi je nedopustiv“, podvukao je predsednik.

Što se tiče usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU, naročito po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, Srbija je čvrsto na stavu da je to za nju neprihvatljivo, naglasio je predsednik Srbije i dodao da se Srbija sa druge strane zalaže za teritorijalnu celovitost svake zemlje, pa i Ukrajine. „Mi smo bili bombardovani zato što smo se zalagali za celovitost svoje zemlje, i zato razumemo težnju da se sačuva teritorijalni integritet“ podvukao je predsednik Nikolić.

On se osvrnuo i na situaciju u medijima, rekavši da vlada postiže značajne rezultate, a o tome nema objektivnog i adekvatnog izveštavanja.
– – Mi nismo uspeli da postignemo da mediji izveštavaju objektivno i profesionalno, bilo da su u pitanju pozitivni, ili negativni tekstovi“, naglasio je predsednik, rekavši da je to pored nevladinih organizacija jedno od glavnih oružja za rušenje države koja pokušava da uvede red i vladavinu prava. „Kao da nekome odgovara slaba Srbija da bi mogao da sprovede sve ono na šta državni vrh nikada ne bi pristao. Zato je važno da zajedno sa našim evropskim partnerima radimo na tome da Srbije bude prosperitetna i napredna država, jednako jaka kao i druge članice EU“, zaključio je predsednik Srbije.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini se zahvalila predsedniku Nikoliću na konstruktivnom i iskrenom stavu i rekla da je u Srbiji kao prijatelj i potvrdila iskrenu posvećenost tome da Srbija ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Narednih pet godina do punopravnog članstva, Srbija treba da iskoristi da radi na poglavljima, rekla je Mogerini i dodala da će se lično založiti da prva poglavlja budu otvorena u narednim mesecima. Ona je pružila uveravanje predsedniku Nikoliću da ne postoje novi uslovi, ali postoji zahtev da se postignu rezultati u razumnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Izrazivši zadovoljstvo postignutom dinamikom pregovora sa Prištinom, Mogerini je rekla da je svesna svih problema i da je potrebno vreme da se ti problemi reše.

Što se tiče usaglašavanja spoljne politike Srbije i pitanje uvođenja sankcija Rusiji EU ne može Srbiji ništa da nametne. Za usaglašavanje spoljne politike je potrebno vreme i ono bi trebalo da bude završeno punopravnim članstvom Srbije. Sve članice mogu da iskažu svoje stavove po pitanju spoljne politike i usaglašavanje svih stavova je komplikovan i dug proces. Tek kada se svi stavovi usaglase može da se donese odluka o zajedničkoj spoljnoj politici. Srbija je po njenim rečima dala značajan doprinos zajedničkoj politici kroz predsedavanje OEBS-om.

Visoka predstavnica se složila sa predsednikom Nikolićem da zajedničkim naporima treba stvoriti uslove za ekonomski oporavak Srbije. Ona je istakla da je važno naći način da se građanima Srbije obezbedi da žive bolje.
– -To nije pomoć, jer to odaje utisak neravnopravnog odnosa, što nikako nije slučaj, rekla je Mogerinijeva i dodala da je reč o obostranim naporima.

Osvrnula se i na napise u prištinskim medijima koji su objavili da je u Prištini govorila o dve suverene države, rekavši da je u istoj rečenici naglasila i to da pet članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova. Mogerini je podvukla da je za Evropsku uniju neprihvatljivo stvaranje Velike Albanije.<


POLITIKA

 

Aleksandar-Vucic-i-Federika_620x0FEDERIKA MOGERINI: RADIMO NA OTVARANJU POGLAVLJA DO KRAJA GODINE

“MI U BRISELU VIDIMO EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJE I MOJA GLAVNA PORUKA NIJE SAMO DA JE SRBIJA ČVRSTO NA

 

 

19371551VUČIĆ NAJAVIO: USKORO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

ZAJHVALJUJEM PENZIONERIMA I RADNICIMA U JAVNOM SEKTORU NA PODRŠCI. ONIMA KOJI SU SUMNJALI I TVRDILI DA ĆE POTROŠNJA

 

 

vlada263SEDNICA VLADE SRBIJE: USVOJENA STRATEGIJA ZA PODRŠKU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

  STRATEGIJA DEFINIŠE JEDINSTVENU JAVNU POLITIKU VLADE SRBIJE KAKO BI SE OJAČALA MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA I