FEDERIKA MOGERINI: RADIMO NA OTVARANJU POGLAVLJA DO KRAJA GODINE

FEDERIKA MOGERINI: RADIMO NA OTVARANJU POGLAVLJA DO KRAJA GODINE

27/03/2015 Off By
“MI U BRISELU VIDIMO EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJE I MOJA GLAVNA PORUKA NIJE SAMO DA JE SRBIJA ČVRSTO NA SVOM PUTU KA EU, VEĆ I DA JE EU SPREMNA DA RADI NA OTVARANJU POGLAVLJA OVE GODINE”, REKLA JE MOGERINIJEVA.- ALEKSANDAR VUČIĆ PONOVIO JE DA JE SRBIJA PRIVRŽENA NASTAVKU EVROPSKOG PUTA I DA ĆE TEŠKIM RADOM ISPUNITI SVE USLOVE NA TOM PUTU

Aleksandar-Vucic-i-Federika_620x0
Ranka Čičak

EVROPSKA unija je spremna da sa Srbijom radi na otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u ovoj godini, izjavila je danas u Beogradu visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.
“Mi u Briselu vidimo evropsku budućnost Srbije i moja glavna poruka nije samo da je Srbija čvrsto na svom putu ka EU, već i da je EU spremna da radi na otvaranju poglavlja ove godine”, rekla je Mogerinijeva. Na pitanje o izjavi u Prišitni da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države, Mogerinijeva je rekla da je to bila iskrena “kolokvijalna razmena” sa studentima i da je spomenula dve strane u pregovorima, ali da nije na EU da definiše strane. “Navela sam eksplicitno da pet država (EU) nije priznalo Kosovo”, rekla je Mogerini. Ona je rekla da još ne zna koja će to biti poglavlja, ali da postoji zajedničko angažovanje da se to uradi pre kraja godine.
Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija privržena nastavku evropskog puta i da će teškim radom ispuniti sve uslove na tom putu.
Posle razgovora sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, Vučić je rekao da Srbija pripada porodici evropskih naroda i da će se ponašati odgovorno i ozbiljno. Ne želimo da budemo teret EU, već ponosna članica EU, rekao je Vučić i zahvalio Federiki Mogerini i njenom timu na podršci koji pružaju Srbiji. Vučić je kazao da je sa visokom predstavnicom EU razgovarao o dijalogu sa kosovskim Albancima, ekonomskim reformama, vladavini prava i da je razgovor bio otvoren i sadržajan. Vučić odbacio je navode da Evropska unija Srbiji “gleda kroz prste” zarad rešavanja kosovskog pitanja i ponovio da Srbija mora teškim radom ispuniti svoje obaveze u pristupanju Uniji.
– Nama sigurno niko ne gleda kroz prste, na bilo koji način. Mi sve što moramo, moramo ostvariti težim putem, velikim i odgovornim radom, izjavio je Vučić.
– Mogerini je pokazala dobru volju, današnjom najavom da će ove godine EU otvoriti prva poglavlja, čime pokazuje da se poštuje naš rad, ocenio je Vučić.
Vučić izjavio je da će zajedno sa predstavnicima Kosova da zakuca na vrata visoke predstavnice EU Federike Mogerini, ali i drugih evropskih zvaničnika zarad realizacije zajedničkih infrstrukturnih projekata, puteva i železnice.
– To su ključna pitanja za Srbiju, rekao je Vučić i dodao da je politička i ekonomska stabilnost za Srbiju najznačajnija, te da ćemo zato takvu politiku i voditi. On je rekao da bi Srbija sama sebe ponizila ukoliko bi se prema bilo kome ponašala loše i neozbiljno.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je da je jedna od tema razgovora bilo i to da se formiranje Zajednice srpskih opština stavi na dnevni red naredne runde dijaloga Beograda i Prištine. Ona je podsetila da uloga EU u dijalogu nije da pregovara već da posreduje.


MOGERINI: RAZUMEMO ODNOS SA RUSIJOM, POTREBNO I USKLAĐIVANJE

VISOKA predsatvnica EU Federika Mogerini rekla je da Brisel jako dobro razume istorijske, ekonomske, kulturne veze Srbije sa Rusijom, ali da je na današnjim sastancima bilo reči i o daljem usklađivanju srpske spoljne politike sa politkom Unije.
“Uvek kažem da istoriju i geografiju ne menjate. Bilo naivno to ne uzeti u obzir u političkim odnosima država članica EU i zemlja kandidata. Ali, razgovarali smo i o potrebi da se nastavi sa usklađivanjem spoljne politike Srbije”, rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
– Razgovarali smo o ukrajinskoj krizi i doprinosu koji Srbija daje po tom pitanju kroz predsedavanje OEBS-u. Na pitanje novinara da li će odnosi Srbije i Rusije biti prepreka na putu naše zemlje ka članstvu u EU, ona je odgovorila: “Ne vidim prepreke na putu. Naš zajednički cilj je otvaranje poglavlja ove godine i fokusirala bih se na korake koje bi trebalo preduzeti u tom cilju, bez pominjanja prepreka.” Takođe je rekla da EU poštuje spoljnu politiku Srbiju i doprinos koji daje. U tom kontekstu ona je podsetila je Srbija prva zemlja u regionu, a sedma u Evropi po doprinosu koji daje evropskim misijama .
– “Mislim da će nas to (doprinos) daleko odvesti”, rekla je ona, dodavši da Srbija i EU sarađuju i na polju energetike i da na planu energetske bezbednosti imaju zajedničke izazove.<


– Agendu i sadržaj ne definiše EU, već strane u dijalogu”, naglasila je ona. Na pitanje novnara da li će Brisel zaštiti pripadnike srpske civilne zaštite na Kosovu koje Priština tretira kao paravojnu formaciju, Mogerini je rekla: “Baš juče je postignut dogovor o civilnoj zaštiti. Mislim da je on jako pozitivan”, rekla je Mogerini. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da nije bilo reči o međunarodnom terorizmu i problemima ljudi koji ratuju na stranim ratištima sa Balkana, ali je najavila da će to biti jedna od tema sledećih susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ona je rekla da je međunarodni terorizam pretnja i izazov i za Balkan, kao i EU i ukazala da EU povećava svoju saradnju sa partnerima u cilju borbe protiv terorizma.

“Srbija je jedan od glavnih partnera u regionu. Mislim da možemo da povećamo nivo saradnje kada je reč o prevenciji i bezbednosti”; navela je ona. <


POLITIKA

 

19371551VUČIĆ NAJAVIO: USKORO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA

ZAJHVALJUJEM PENZIONERIMA I RADNICIMA U JAVNOM SEKTORU NA PODRŠCI. ONIMA KOJI SU SUMNJALI I TVRDILI DA ĆE POTROŠNJA

 

 

vlada263SEDNICA VLADE SRBIJE: USVOJENA STRATEGIJA ZA PODRŠKU MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

  STRATEGIJA DEFINIŠE JEDINSTVENU JAVNU POLITIKU VLADE SRBIJE KAKO BI SE OJAČALA MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA I

 

587743_kukan-tanjug5_fKUKAN OČEKUJE OTVARANJE POGLAVLJA OVE GODINE

Kukan je ocenio da je Srbija veoma bitan faktor u regionalnoj saradnji i pozdravio napore za normalizaciju odnosa

 

 

tovneSEDNICA VLADE SRBIJE: ROBNE REZERVE KUPUJU 10.000 TOVNIH SVINJA

Vlada je dala i saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve izvrši i naturalnu razmenu 15 hiljada tona