FINANSIJE: Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

FINANSIJE: Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

13/11/2019 Off By BERB

 

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mešovitim bankama SFRJ u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara, piše zagrebački Večernji list.

Taj novac, piše list, po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podeliti među državama Jugoslavije. Hrvatskoj je trebalo da pripadne 23 posto, odnosno 148,5 milijuna dolara. Međutim, kada je trebalo da započnu razgovori o podeli, Srbija je ostale države obavestila da se na računima nalazi samo 56 miliona dolara, prenosi Hina.

“Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 milijuna dolara – 90-ih koristio za plaćanje inodugova srpskih firmi i da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike…”

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

Hrvatska će insistirati da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliouna dolara, a ako je taj novac protupravno potrošen – da se nađe rešenje za kompenzaciju, kažu iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.♦

Agencije