OTVORENO PREDAVANJE: GRAĐANSKI RAT U SIRIJI – FOTOGRAFISANJE LJUDSKOG ŽIVOTA

OTVORENO PREDAVANJE: GRAĐANSKI RAT U SIRIJI – FOTOGRAFISANJE LJUDSKOG ŽIVOTA

27/03/2015 Off By
PUBLIKA ĆE IMATI JEDINSTVENU PRILIKU DA UČESTVUJE U RAZGOVORU I RAZMENI MIŠLJENJA SA ISKUSNIM FOTOGRAFIMA KOJI U FOKUSU SVOG RADA IMAJU AKTUELNA GLOBALNA PITANJA

 

slika1273

Foto; Andrea Bruce

 

Tamara Ognjenović

NOOR, jedna od najprestižnijih fotografskih agencija na svetu, čiji su članovi vrhunski fotografi koji svoj rad baziraju na dugoročnim dokumentarnim projektima i “pripovedanju” kroz fotografiju, organizuje 1. aprila u Beogradu predavanje otvoreno za javnost.
Gosti predavači, koji će publici predstaviti i svoje radove, biće fotografi kolektiva NOOR Stanley Greene i Andrea Bruce, a Kadir van Lohuizen će biti moderator.
Tema razgovora biće “Građanski rat u Siriji: Fotografisanje ljudskog života”
U ratu obično postoje dve strane. Ali, bez obzira na politiku, uticaj rata na ljudski život je isti. Smrt, razaranje i borba za moć, sile su koje pogađaju svakoga. Često teraju suseda protiv suseda.
Publika će imati jedinstvenu priliku da učestvuje u razgovoru i razmeni mišljenja sa ovim iskusnim fotografima koji u fokusu svog rada imaju aktuelna globalna pitanja.

slika2273

Foto: Stanley Greene

Stenli Grin (rođen u Njujorku, 1949.) poslednjih 25 godina svedoči o stvaranju i padovima velikih sila, invazijama na teritorije i oslobadjanjima drugih, masovnim migracijama, deportacijama, raseljavanju, gladi u svetu, sukobima, ratovima i razaranju. Radio je na pet kontinenata, dokumentujući uslove ljudskih života.
Fotografisao je u ratovima razorenim zemljama, poput Iraka, Somalije, Hrvatske, Avganistana i Libana. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i World Press Photo Award.
Andrea Brus (rođena u SAD, 1973.) dokumentarni je fotograf u čijem radu je fokus na životu ljudi u posleratnim uslovima. Poslednjih deset godina radila je u nekim od zona najvećih sukoba, pre svega Iraku i Avganistanu.
Osam godina bila je fotograf Vašington posta, kasnije i VII Network-a. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući World Press Photo Award.
Kadir van Louhizen (Holandija, 1963.) pokrivao je sukobe u Africi, i brojnim zemljama, a poznati su njegovi dugoročni projekti o sedam svetskih reka,
industriji dijamanata i migracijama na američkom kontinentu. Takođe je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a trenutno je član nadzornog odbora World Press Photo fondacije.
Otvoreno predavanje organizovano je u okviru master klasa koji vode fotografi NOOR agencije Andrea Brus, Stenli Grin i Kadir van Louhizen u Beogradu od 30. marta do 3. aprila. U radionici učestvuje 15 mladih dokumantarnih fotografa iz regiona. U organizaciji događaja učestvuje srpski kolektiv Kamerades. Događaj sponzoriše Nikon.<


KULTURA

 

sutjeskaPOČELA RESTAURACIJA ČUVENOG ULJA NA PLATNU SUTJESKA U MINISTARSTVU KULTURE I INFORMISANJA

  Od 9. maja publika će imati priliku da je vidi na izložbi „Umetnost kao otpor fašizmu“, autora

 

FCSU ČETVRTAK POSLEDNJI DAN ZA PRIJAVU NA KONKURS FILMSKOG CENTRA

Kako je za vreme održavanja festivala Kustendorf izjavio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, jedan od ciljeva konkursa

biblitekeKONKURS NAMENJEN JAČANJU FONDOVA BIBLIOTEKA

  Konkurs će zvanično biti objavljen danas u dnevnim novinama Politika. Prijave na konkurs mogu se podneti od