NOVI SAD – SRPSKO NARODNO POZORIŠTE: Desetominutne ovacije Faustu

NOVI SAD – SRPSKO NARODNO POZORIŠTE: Desetominutne ovacije Faustu

05/11/2019 Off By BERB

Ivana Miloradov

Pred dupke punom scenom „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta i tačno 160 godina nakon prvog izvođenja premijerno je odigrana opera u četiri čina Šarla Gunoa

– Faust. Reditelj Aleksandar Nikolić predstavio je svoju verziju tog dela.
„Ovo delo je potrebnije danas nego u 18. veku, kada je to pisano za publiku Gunoa. Publici Gunoa je taj sistem vrednosti bio svakodnevica, potpuno im je bio jasan.

Međutim, danas, u ovom svetu, svako bi stao na stranu Mefista momentalno. Svi smo opsednuti vizuelnim, svi smo opsednuti materijalnim, to jeste jedan zapadni pogled na svet i naš Mefisto predstavlja taj zapadni pogled na svet. Postajemo jedan svet bez odgovornosti, bez ljubavi, bez empatije. Prvi korak u zlu je odsecanje svoje griže savesti, zaboravljanje drugih“, izjavio je Nikolić.

Ono što je posebno zanimljivo to je da je svaki aspekt opere imao svoju funkciju – od hora, preko baleta do solista.

Gostujući dirigent opere, Andrea Solinas iz Italije, ističe kako je izuzetno bitna uloga hora kao protagoniste u celoj priči.

„Sam Guno je bio izuzetno impresioniran Bahovom muzikom, tzv. muzikom kontrapunkta, u kojoj se ističe uloga orgulja, i u ovom slučaju ćemo videti kako orgulje sarađuju sa horom, što je bilo najtipičnije za Bahovu muziku. Tokom cele opere ćemo zapravo videti tu razliku između muzike kontrapunkta i jedne melodičnosti tipične za francusku operu,“ dodaje Solinas.

Posebni čar opere opere dala je atmosfera starog teatra od samog ulaza – sveće i magla u holu, vratari u crnim frakovima i razvođadžace u belim frakovima, samo su nadopunili fenomenalnu scenografiju, kostime i svetlo pozorišnih majstora.

Faust SNP /Foto SNP/

„Ideja nam je da ovakvim projektima, poput ’Fausta’, kroz novu vizuru predstava približimo Operu široj publici. Istovremeno pokušavamo da vratimo i izvesnu dozu prestiža i glamura teatru, da ponovo oseti ubuđenje pred svaku novu premijeru.

Mislimo da je pravi zgoditak u reditelju Aleksandru Nikoliću koji apsolutno razume potrebe, kroz režijsku postavku, naše publike, te da smo do sada dobili fenomenalne reakcije novosadske publike. Činjenica da je u jednom danu prodato preko 300 karata za premijeru govori nam da smo na dobrom putu,“ objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Prva repriza opere Faust biće 9. novembra na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta.