ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZA TV KLAN: Srbija kapitulirala na Kosovu – kao Nemci 1945

ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZA TV KLAN: Srbija kapitulirala na Kosovu – kao Nemci 1945

05/11/2019 Off By BERB

 

Čedomir Jovanović, lider LDP u intervju za prištinsku TV Klan rekao da ni Srbija ni Kosovo nisu spremni za konačni dogovor, ali da, ukoliko postoji mogućnost dogovora, onda ga treba podržati.

Jovanović je taj stav obrazložio nedostatkom ideala i vizije.

“U ime čega oni to da urade, koja je to velika ideja pa kažu ovo je problem da ga rešimo, pa naš san da ostvarimo. Koji je to naš san? Od nas su svi otišli zato što mi nismo imali taj san. Ako možemo oko nečeg da se dogovorimo, svaki sekund nam je važan. To nije moja politika, ali ako postoji mogućnost dogovora, treba ga podržati, da ne ostavljamo to otvorenim”, rekao je Jovanović.

Tvrdi da je Srbija kapitulirala na Kosovu kao kada su Nemci kapitulirali 1945.

“Kako se zove kada pustiš stranu vojsku na teritoriju svoje zemlje i zauvek odeš odatle? Pa, to je kapitulacija”, rekao je Čeda. Smatra da je pitanje Kosova još odavno rešeno i da je jedini problem u spremnosti Srbije da prihvati takvu realnost.

“Mi taj test realnosti ne prolazimo iz mnogo razloga, a između ostalog i zbog toga što živimo u jednom licemernom vremenu”, kazao je Jovanović. Navodi da je Srbija prva trebalo da prizna Kosovo i da je 1999. bilo lakše postići održivo rešenje nego danas, jer se “danas davimo u Savetu bezbednosti i pozivamo na rezoluciju 1244”. Rekao je i da sever Kosova nikada nije bilo Kosovo: “Može Tači da dođe na Gazivode 100 puta i može Rosu da uhapsi koga hoće u Kosovskoj Mitrovici, ali to nikada nije bilo Kosovo, to ni 1999. nije bilo Kosovo”. Prema njegovim tvrdnjama, Rusi neće dozvoliti konsolidaciju ovog dela Evrope jer to nije u njihovom interesu:

“Rusa moraš da se plašiš, ovim drugima ne možeš da veruješ. Jel bio Hojt Ji, Mičel, onda Palmer, pa sada Grenel, pa s kim se dogovaramo?”, upitao je Čedomir Jovanović.♦

Agencije