RAZGOVARALI VUČIĆ I PALMER: Ništa bez Srpske liste!

RAZGOVARALI VUČIĆ I PALMER: Ništa bez Srpske liste!

04/11/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i njegov gost Metju Palmer, posle današnjih razgovora izašli su zadovoljni pred novinare.

Vučić je rekao da ceni otvorenost u razgovoru, da je stav SAD prema Kosovu ostao isti, ali da je Palmer saslušao i shvatio sve probleme Beograda:

-Zadovoljan sam, jer smo razmotrili sva sporna pitanja i odlučno tražimo rešenja, koja bi doprinela nastavku pregovora s Prištinom. Nadam se da ćemo već za dva do tri meseca imati uslove za nastavak pregovora. Srbija je spremna za kompromis, ali ne i za ponižavanja. Nismo nikada tražili ono što niko ne može da prihvati.

Zatim je Vučić zahvalio Palmeru što je na rever stavio amblem posvećen Prvom svetskom ratu:

-Deda njegove supruge bio je Solunac, potsetio je novinare Vučić.

Palmer je rekao da je greška EU što je odbila prijem Severne Makedonije i da će SAD učiniti sve da se ova greška popravi.

Vučić je zahvalio što su SAD podržale njegovu inicijativu o saradnji balkanskih zemalja i najavio uskoro u Ohridu nastavak razgovora sa premijerima Severne Makedonije i Albanije.

Bilo je vremena samo za jedno pitanje, pa se nismo otimali oko mikrofona. Ono što je pitala novinarka RTS , dalo je priliku da i Vučić i Palmer kažu ono što sve zanima.
Najave predsednika kosovske Vlade da neće uznieti izabrane predstavnike Srpske liste, Palmer demantuje tvrdnjom:

-Jasno je da je Srpska lista dobila podršku i treba da uđe u Vladu.

Vučić je na to citirao kosovski Ustav, po kojem ni jedan član Vlade druge nacije ne može proći bez odobrenja izabrane Srpske liste:

-Tako, ako žele u Vladu Radu Trajković, ona mora da ima podršku Srpske liste. A ta je Lista imala negativnu kampanju pre izbora, pa je ipak pobedila sa 96 posto srpskih glasova. Razlika između onih koji kao Rada Trajković nisu dobili dovoljno glasova i Srpske liste je u tome što ovi prvi priznaju državu Kosova, a Srpska lista – ne priznaje. Mogu velike sile da urade i sada ono što su uradile kada su protivzakonito priznale Vojsku Kosova, ali, neka nam onda ne pričaju priče o vladavini prava.

– Meni nije važno što me neki zovu izdajicom. Posao mi je da radim u interesu mog naroda. To da sam izdajnik slušam već 7 godina, ali ne čujem razloge . Neka samo pričaju, a meni ni na pamet ne pada da se svađam s Amerikom. To bi bila glupost. Mudrost je pronaći rupe u tarabi i provući se, kako bi što više dobili. Kosovo je već bilo predato Albancima i moja je zasluga što sam ovu temu uspeo da vratim na pregovarački sto.

Aleksandar Vučić preko Palmera ponovo je pozvao predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.♦