NBS: Izložba „Milankovićeva vremenska kapija”

NBS: Izložba „Milankovićeva vremenska kapija”

04/11/2019 Off By BERB

 

U okviru obeležavanja Milankovićevih jubileja, 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu, Udruženje “Milutin Milanković” i Narodna banka Srbije organizuju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, izložbu „Milankovićeva vremenska kapija“.

Izložba će se održati u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u Nemanjinoj 17, od 5. novembra do 3. decembra. Otvaranje izložbe je 5. novembra u 18 časova.

Na izložbi će biti predstavljeni arhivski materijali iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti. Takođe su izloženi i drugi artefakti (originali starih izdanja knjiga, lične stvari, fotografije, prepiska sa poznatim svetskim naučnicima i dr.). Posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Izložba započinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, rad na Univerzitetu i Akademiji u Beograd, boravak u internaciji u Budimpešti, učešće na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine, do bogate građevinske aktivnosti u Srbiji i Jugoslaviji.

Iako je, posle završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, Milanković napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču, dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta. Vrhunac svog stvaralačkog rada doživeo je radeći i živeći 50 godina u Beogradu.

Svetskoj nauci darovao je teoriju o klimatskim promenama, kojom je objasnio tajnu ledenih doba, pravoslavlju najprecizniji kalendar, tehnici armirani beton, Srbiji brojne kadrove u oblasti prirodnih nauka, veliki broj građevinskih objekata, divna književna dela kojim nas je proveo kroz vasionu, vekove i carstvo nauka.♦

NBS