PALATA PRAVDE POČELA DA RADI – VUČIĆ OPOMINJE: Ni otac Nebojše Stefanovića neće izbeći pravdu ako je zakon prekršen!

PALATA PRAVDE POČELA DA RADI – VUČIĆ OPOMINJE: Ni otac Nebojše Stefanovića neće izbeći pravdu ako je zakon prekršen!

01/11/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Najviše srpsko rukovodstvo prisustvovalo je danas otvaranju rekonstruisane Palate pravde u Beogradu.

Radove je 2017 godine preuzeo Remontinžinjering. Sve je koštalo 16 miliona evra, plus 3 miliona nameštaj i računari. EU je podržala rekonstrukciju zgradde sa 1,96 miliona evra. Ostalo – 88 miliona dinara, uloženo je iz državnog budžeta.

U Palati će biti smešteni Viši sud i Više javno tužilaštvo, Krivično odeljenje Drugog osnovnog suda i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. Renovirana zgrada spremna je da primi oko 1.000 zaposlenih. Ima najsavremeniju termo, zvučnu i hidro izolaciju i protivpožarnu zaštitu. Dobila je centralizovan sistem nadzora, upravljanja klimatizacijom, ventilacijom i grejanjem.

Novinari su jutros imali prilike da vide svih 70 sudnica, od kojih se 4 najveće nalaze u prizemlju. Dobrom organizacijom, dobijeno je novih 300 kvadratnih metara korisnog prostora.

U poslednjih nekoliko godina izgrađena su četiri nova suda u Raškoj, Užicu, Požarevcu i Pančevu.

Na svečanosti je ambasador EU Fabrici čestitao na lepoj zgradi koja se svrstava među najmodernije u Evropi.

Ministarka pravde, Nela Kuburović zahvalila je Aleksandru Vučiću, koji je pomagao u ovom poslu još u vreme kada je bio premijer.

Predsednik Vučić zamolio je sudije da sude po zakonu i pravdi, kako bi se narodu vratilo poverenje u sudstvo.

Posle svečanosti, predsednik je odgovarao novinarima na najneprijatnija pitanja. Na pitanje o Krušiku i događajima oko trgovine oružjem, rekao je da ni otac Nebojše Stefanovića, pa ni on, neće izbeći zakonu i pravdi, ako postoji makar jedan dokaz da je zakon prekršen. Agencija za borbu protiv korupcije već rešava da li je bilo sukoba interesa:
– Za mene je važno da li je neko prekršio zakon, a ne glasine i tvrdnje jednog radnika. Spreman sam da idem na poigraf, da se dokaže jesam li učestvovao u trgovini oružjem, jesam li prodao bar jedan pištolj ili praćku.

Novinarka N1 citirala je evropsku poslanicu Tanju Fajon i njene primedbe na račun slobode medija.
Odgovorio je da mu je Tanja pominjala medije, te da joj je on odgovorio, ali joj se taj odgovor nije dopao.
I na pitanje o Toni Bleru, koji savetuje Vučića, odgovorio je negativno:

– Pojedinci nam nude pomoć i na tome sam im zahvalan. Bleru ne plaćamo ni dinar.

Bilo je reči i o predsedniku Pokreta slobodnih građana, Sergeju Trifunoviću, koga, navodno, Dačić moli da ga u javnosti ne napada. Vučić je rekao da je njegovo shvatanje politike drugačije:
– Ja nikoga ne molim da me ne napada. To je za mene ispod časti. Srpska napredna stranka je u koaliciji sa socijalistima zahvaljujući meni, jer sam, posle izbora, hteo širi konsenzus.♦