EDI RAMA: EU nema ni volje ni kapaciteta da dijalogom reši kosovsko pitanje!

EDI RAMA: EU nema ni volje ni kapaciteta da dijalogom reši kosovsko pitanje!

29/10/2019 Off By BERB

 

Edi Rama izjavio je da mu se čini da Evropska unija nema ni volje ni kapaciteta da dijalogom Beograda i Prištine reši kosovsko pitanje. Ocenio je i da EU “često ne drži reč”.

Rama je, na konferenciji “Američka politika na Zapadnom Balkanu”, govorio o odnosima Albanije sa Amerikom i iznio primedbe na račun Evropske unije u vezi rešenja kosovskog pitanja.

Prištinska Gazeta ekspres piše da je Rama primetio da je Evropska unija još daleko od rešenja kosovskog pitanja.

S druge strane, SAD su u međuvremenu imenovale Metjua Palmera i ambasadora Grenela što, kako Rama ocenjuje, ukazuje da kod njih postoji interesovanje da to pitanje bude rešeno.

“Interesovanje EU o ovom pitanju je značajno i verujem da je to svima jasno, posebno posle odluke Evropske komisije od 18. oktobra”, rekao je albanski premijer.

– Toliko je vremena prošlo, kaže albanski premijer, a da EU više i ne pominje “slučaj Kosova”.

Kao primer da se EU ne drži obećanja, Rama pomenuo ranije obećanje Brisela da će Prištini odobriti liberalizaciju viznog režima, ako zaključi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Rama je rekao da je apsurdno da “dva miliona Albanaca svakodnevno prelaze granicu budu taoci Brisela” koji je do sada, kako je kazao, liberalizovao vize za 100 miliona ljudi koji žive na teritorijama koje nisu ni u kakvom pregovaračkom procesu.♦