PRIJATELJSKA POSETA: Obnavlja se staro prijateljstvo Srbije i Konga

PRIJATELJSKA POSETA: Obnavlja se staro prijateljstvo Srbije i Konga

25/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije svečano je dočekao danas predsednika Demokratsle republikeKongo, Feliksa Antoana Čisegedija.

Novinarima su oba predsednika rekla da ponovo rade na dobrim odnosima.Vučić je Kongu zahvalan na podršci u međunarodnim institucijama:

-Kongo nas podržava po pitanju Kosova i Metohije, a mi Kongo podržavamo u međunarodnoj politici. Planiramo nove akcije, a prva je da povećamo trgovinsku razmenu, koja je sada jedva prešla milion evra. Planiramo razmenu ministara, a i studenata. Petoro njihovih studenata će se školovati u našoj zemlji. Ponudili smo im pomoć naših naučnih instituta, zatim vojnu saradnju. Saradnja s Kongom veoma je važna za Srbiju. Kongo je po teritoriji druga afrička zemlja, a po broju od 80 miliona stanovnika, treći je u Africi. Kad se naša saradnja poveća, želeo bih da posetim ovu zemlju. Jer, naša politika je saradnja sa svim zemljama sveta. Srbija je jedna od zemalja gde se vidi koliko volimo narode iz Afrike. Drugačije emocije prema njima ne postoje.

Čisekedi je oduševljen toplim dočekom i zastavama svoje zemlje duž svih ulica kojima je prošao:

-Srećan sam što će Kongo u narednim godinama imati lojalnog partnera, vernog i iskrenog, koji voli Kongo i koji želi da pomogne njegovom razvoju. I mi ćemo podržati Srbiju u svim njenim poduhvatima, bilo da se radi o regionalnom , ili međunarodnom nivou.Mi smo slični, namučili smo se i ratovali u prošlosti, imamo mnogo suseda, Srbija osam, a Kongo 9. Imamo saradnju još iz doba kada je Jugoslavija imala ambasadu u Kinšasi.Ovde u Beogradu još postoji studentski dom koji nosiime našeg Patrisa Lumumbe. Današnja Srbija želi da pomogne Kongu u poljoprivredi, bezbednsti, u štampanju bezbednosnih dokumenata.

Posle izjava dvaju predsednika, nije bilo vremena za pitanja novinara, ali je vladala prijateljska atmosfera.♦