MARKO SAVKOVIĆ: Rešavanje slučaja Bitići u interesu Beograda

MARKO SAVKOVIĆ: Rešavanje slučaja Bitići u interesu Beograda

23/10/2019 Off By BERB

 

Programski direktor Beogradskog bezbednosnog foruma (BBF) Marko Savković je u razgovoru za Kosovo Onlajn, ocenio da usvajanje rezolucije Predstavničkog doma Kongresa SAD, po kojoj se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići, u interesu Beograda.

Savković ističe da ta rezolucija svakako nije novost, jer su braća Bitići bili američki državljani i da SAD kao velika sila, pored ostalog, dosledno insistira da se prava njihovih državljana poštuju.

On za Kosovo Onlajn podseća na izjavu Dženifer Braš, nekada direktorke Kancelarije za Balkan Stejt Departmenta i zamenice ambasadora SAD u Beogradu, za Glas Amerike u kome ona ističe da je to tema i zahtev još od promena 5. oktobra, ispostavljan svakoj narednoj vlasti u Srbiji.

„O tom slučaju je u decembru 2018. pričao i nekadašnji specijalni tužilac Vladimir Vukčević, koji je potvrdio navode, prema kojim se u Vašingtonu sumnja da je nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, među odgovornima za njihovu likvidaciju i vođene tom pretpostavkom, SAD su u jednom trenutku Radosavljeviću i članovima njegove najbliže porodice zabranile ulaz u zemlju”, precizira programski direktor BBF.

Na pitanje da li ta rezolucija remeti odnose Srbije i SAD, Savković podseća da odnose dve zemlje ne opterećuje samo „slučaj Bitići”, već i „paljenje ambasade”, za koje suđenje (za propust u vršenju dužnosti) još traje.

Savković objašnjava da odluka dobija na težini ako se radi o „zajedničkoj rezoluciji” Predstavničkog doma i Senata, što ovde to još nije slučaj. Rezolucija je i dalje neobavezujuća, dodaje on, ali može privući pažnju predsednika, koji je tada pod pritiskom da na nju odgovori.

„Rešenje slučaja Bitići je u interesu Beograda – priroda operacija snaga bezbednosti na Kosovu, naročito u poznoj fazi rata je dobro poznata. Imamo više slučajeva i presuda u kojima su potvrđeni ratni zločini i komandna odgovornost. Bez obzira na angažman braće Bitići – iz ugla Beograda, oni su se pridružili oružanoj pobuni – njihova vansudska egzekucija je neprihvatljiva, kako po međunarodnom tako i domaćem pravu”, zaključio je Savković.♦

Kosovo online