SAJAM KNJIGA: Promocija zbirke pesama Mirjane Nikić – “Plašljiva reč”

SAJAM KNJIGA: Promocija zbirke pesama Mirjane Nikić – “Plašljiva reč”

22/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Pesnikinja Mirjana Nikić, uvrštena među najbolje poete sveta, predstavila je danas drugo izdanje svoje knjige “Plašljiva reč”. Izdavač ove zbirke pesama je “Lotina” iz Beograda, a urednik je Rada Lotina.


“Plašljiva reč” je Mirjanin prvenac. Bila je mlada kada je pisala ove pesme. Profesor Dr Svetozar Ignjačević kaže da, uprkos naslovu, njena pesnička reč nije početnički nesigurna:

– Pesme su moderne fakture, sintaksa je zgusnuta, razlomljena, neretko zagrnuta pod pritiskom emocionalnog ili misaonog naboja. Ova zbirka uvodi u mozaik naše savremene poezije jedan svež i autentičan glas.

Veselin Dželetović je na promociji ispred udruženja Poeta rekao:

– Ova knjiga govori ono što je već postala istina- da su žene hrabrije od muškaraca.One su tu da nam kažu kako nema plašljive reči. Želeo bih da sledeća Mirina knjiga bude u izdanju Poeta.

Mirjana je rekla da je zahvalna Lotini za ovo izdanje i da je to i za nju samu bilo iznenađenje.


Inače, Mirjana Nikić je jedno od najboljih pera lista Politika. Rođena je 1962. godine u Beogradu, diplomirala na Filološkom fakultetu opštu književnost. Novinarstvom je počela da se bavi na radiju 202, a već 30 godina je novinar Politike. Pratila je Skupštinu Srbije, a danas piše reportaže. Pored poezije, Mirjana Nikić je napisala roman “Izlet ptice” iz tvrđave i zbirku priča “Mudrost iz bačije”. Večeras su na njenoj promociji bili ne samo ljubitelji stihova, već i proze, a i njeni drugari, novinari iz Politike, Večernjih novosti, PINK i Balkanekspresa.♦

Fotografije su sa promocije