KURTI U OČEKIVANJU PREMIJERSKE FOTELJE: “DIJALOG ČU VODITI JA – NE TAČI”

KURTI U OČEKIVANJU PREMIJERSKE FOTELJE: “DIJALOG ČU VODITI JA – NE TAČI”

22/10/2019 Off By BERB

 

Aljbin Kurti kosovski kandidat za premijera izjavio je Gazeti ekspres da će on, ako postane premijer, voditi dijalog sa Srbijom, a ne predsednik Hašim Tači, kao i da je Zajednica srpskih opština „mrtva”.

„Presuda od pre nekoliko meseci i Kosovo kao parlamentarna republika, jasno daju do znanja da bi premijer trebalo da vodi dijalog sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Tači je, kako je rekao, pokušao da Kosovo „približi Rusiji, a udalji od Nemačke”, kao i da predsednik treba da predstavlja spoljnu politiku, ali ne i da je kreira.

Ukoliko bi Međunarodna zajednica tražila da Tači vodi dijalog, Kurti smatra da bi to bilo kršenje Ustava i da predsednik ima svoju ulogu, ali i da neće ostati izolovan.

„On je predsednik koji neće biti isključen i uvek će biti deo politike na Kosovu. Ali on ne može usmeravati spoljnu politiku”, rekao je Kurti.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Kurti tvrdi da „ni na koji način” neće biti stvorena u državi koju on vodi.

„Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu i to nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba, zašto nisu tražili Zajednicu? To je zato što oni to ne žele. Oni žele svoja prava, a ne projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da nešto izvuče iz naše zemlje”, rekao je Kurti.

Kurti je ponovo pomenuo da će tužiti Srbiju i zahtevati ratnu odštetu. To „obaveza” i da „niko ne može da oprosti ratne dugove Srbije”.♦

Agencije
Foto EPA