REAGOVANJE GRAĐANSKOG FRONTA: SRBIJU ZAPLJUSNUO VELIKI TALAS KRŠENJA GRAĐANSKIH PRAVA

REAGOVANJE GRAĐANSKOG FRONTA: SRBIJU ZAPLJUSNUO VELIKI TALAS KRŠENJA GRAĐANSKIH PRAVA

18/10/2019 Off By BERB

 

Aleksandar Cetković (GF)

Mada su zloupotrebe i kršenje građanskih prava konstanta u vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka, javnost je poslednjih dana “zapljusnuo” veliki talas kršenja prava izražavanja, okupljanja i slobodnog izveštavanja.

Aleksandar Obradović, radnik “Krušika” i uzbunjivač, držan je u pritvoru više od 20 dana, pod izgovorom da je odao poslovnu tajnu, iako je jasno da je njegov motiv bio javni interes. Aktivista Inicijative Ne davimo Beogad, Radomir Lazović, zbog organizovanja jednog od njenih protesta, osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je preinačena u 60 dana zatvora, uz mogućnost procene i prodaje njegove imovine.

Televizija N1 je ponovo na meti negativne kampanje koju vodi SNS, ovoga puta kroz ubacivanje letaka u dvorište televizije, koje za cilj imaju diskreditaciju i zastrašivanje. Pored ovih manje ili više medijski propraćenih slučajeva, građani na lokalu širom Srbije se suočavaju sa pritiscima različitih vrsta, a najnoviji primer je ukidanje zdravstvene zaštite valjevskom penzioneru i dugogodišnjem građanskom aktivisti Predragu Saviću, na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Građanski front smatra da se u ovim slučajevima radi o jasnom političkom progonu i zastrašivanju svih onih koji se drznu da se suprostave kriminalno-korumpiranoj vlasti Srpske napredne stranke ili bar slobodno pričaju ili izveštavaju o stvarnom stanju u Srbiji, a dodatno zabrinjava činjenica najbrutalnije zloupotrebe sudske vlasti još od vremena devedesetih godina prošlog veka.

U zemlji u kojoj i dalje ne znamo ko su maskirani rušitelji u Savamali, u kojoj se otac ministra policije bavi trgovinom oružjem, u kojoj najviši državni funkcioneri kupuju diplome i doktorate, u kojoj se novinarima obijaju i pale kuće i u kojoj se kriminalci i vođe navijačkih grupa i pored stotina krivičnih prijava ne privode pravdi, režim Srpske napredne stranke se razračunava sa neistomišljenicima, dobronamernim građanima i slobodnim medijima. Pomenuti “novi talas” kršenja građanskih prava i zloupotreba institucija nas još jednom podseća da režim u Srbiji ne samo da više nije demokratski, već postaje sve autoritarniji kako vreme prolazi. Zadiranje u građanska prava trebao bi da bude alarmantni poziv na suprotstavljanje režimu, čije metode postaju sve brutalnije, i čija žrtva sutradan može postati bilo ko od građana Srbije, iz bilo kog razloga.

Građanski front jasno i nedvosmisleno staje u odbranu svih ugroženih građana Srbije. U isto vreme, pozivamo sve građane na dalju zajedničku borbu, jer samo zajednički i solidarni možemo pokazati režimu da ga se ne plašimo i da nećemo pokleknuti pred pritiscima koji nas očekuju, a sa ciljem da Srbija postane demokratska i pravno uređena država, dostojna i vredna poštovanja svakog svog građanina.♦

Foto NIN