BEOGRAD: 141. ZASEDANJE INTERPARLAMENTARNE UNIJE  – ZAVRŠILO  RAD

BEOGRAD: 141. ZASEDANJE INTERPARLAMENTARNE UNIJE – ZAVRŠILO RAD

17/10/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Večeras je u Beogradu završenp 141. zasedanje Interparlamentarne unije (IPU). Više od 2000 poslanika celog sveta je četiri dana rasravljalo o najvažnijim pitanjima sveta. Usvojena je Beogradska deklaracija kao završni dokument od koga se očekuje da postane mapa puta ka poštovanju međunarodnog prava.

Usvojena je i Rezolucija o zdravstvu do 2030 godine koja donosi radosne vesti – besplatnim zdravstvom obuhvatiće se svi stanovnici sveta. Sada 5 miliardi ljudi nema pristup besplatnom zdravbstvu a to utiče na njihovo siromašenje i na siromaštvo sveta. Već je 75 zemalja prilagodilo zakonodavstvo ovoj ideji. U Deklaraciji se kaže da parlamenti treba da obezbede novac iz budžeta za te potrebe jer ni jedna zemlja se ne može osloniti samo na dobrovoljno privatno finasiranje zdravstva.

Pažnju privlači i Rezolucija o klimatski promenama i odluka da se spreči podizanje globalne temeprature za dva stepena i da se ona vrati na temperaturu iz pred fabričkog doba. IPU će kontrolisati sprovođenje Pariskog sporazuma i poziva da se o tome napravi pravilnik.

Zaključujući zasedanje, predsednica srpske Skupštine Maja Gojković rekla je da je ostvareno 300 bilateralnih susreta:
– Zahvalna sam svima koji su podržali ideju da se ovo zasedanje održi u Beogradu. Obeležili smo 130 godina ove naše organizacije i 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Svaki zaključak koji smo doneli je samo početak daljeg rada. Srbija će ostati posvećena saradnji sa IPU. Sledeće zasedanje IPU će biti u Ženevi.♦

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll