NEDELJA 20 OKTOBAR: OTVARA SE NAJPOSEĆIJA MANIFESTACIJA – SAJAM KNJIGA

NEDELJA 20 OKTOBAR: OTVARA SE NAJPOSEĆIJA MANIFESTACIJA – SAJAM KNJIGA

17/10/2019 Off By BERB


Ranka Čičak

U Beogradu je sve spremno za 64. Međunarodni sajam knjiga. U nedelju, 20. oktobra već u 10 časova, otvaraju se vrata za posetioce. Svečano otvaranje najavljeno je za 18 časova. Lane je Sajam knjiga posetilo 193.000 ljubitelja pisane reči, a ove se godine očekuje više.

Na više od 30.000 kvadratnih metara će svoja izdanja prikazati 500 izlagača iz Srbije, BiH, Republike Srpske, Rusije, Hrvatska, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. Zemlja počasni gost je Arapska republika Egipat. Egipat će svoju viševekovnu kulturu predstaviti na 200 kvadratnih metara. Stižu najpoznatija imena- Salva Bakr, Mai Haled, egiptolog Mamduh El Damati, Muhamed Salmavi, dugogodišnji predsednik egipatske Unije pisaca i novinarka i spisateljica, Mansura Ez Eldin.

Gosti ovogodišnjeg Sajma su i Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Sajam otvara naš popularni pisac, Milovan Vitezović. U ime zemlje počasnog gosta, učesnike pozdravja Dr Haitam Al Haj Ali, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu.
Do 27. oktobra će se na Sajmu kjiga otvorirti 9 izložbi. U nedelju će se održati tribina Pravda za Nobela, posvećena najnovijim nobelovcima Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu. Tu je još oko 700 pridružnih manefestacija i promocija.

Ulaznice su po 250 dinara, kolektivne 150, a cena parkinga – 150 dinara na sat. Za vreme trajanja Sajma knjiga, odtržaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga u halama 3a, 2 b i hali 3.

U četvrtak, 24 oktobra, će se dodeliti nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dečju knjigu, izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, priznanje za doprinos u oblasti nauke, za izdavača, knjigu ili stip, nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, za najlepšu dečju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.♦