SKUPŠTINA INTERPARLAMENTARNE UNIJE: Beograd do 17 oktobra domaćin parlamentaraca iz celog sveta

SKUPŠTINA INTERPARLAMENTARNE UNIJE: Beograd do 17 oktobra domaćin parlamentaraca iz celog sveta

13/10/2019 Off By BERB

Stigli parlamentarci: Maja Gojković (Foto Sajt Skupštine)

Ranka Čičak

Više od 1700 parlamentraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, sastaje se večeras u Beogradu na 141 Skupštini Interparlamentarne unije (IPU).

Do 17. oktobra razgovraće se o jačanju međuarodnog prava, rodnoj ravnpravnosti, ljudskim pravima poslanika, univerzalnoj zdravstenoj zaštiti i mladima. Skup večeras u 19.30 otvara predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Domaćin parlamentaraca iz 140 zemalja, je – Narodna skupština Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da je ovo jedan od rekorda Interparlamentarne unije:
– Biće tu 70 predsednika parlamenata, 40 potpredsednika,700 poslanika. Među njima je 30 posto žena i 17 posto poslanika mlađih od 45 godina. Naša je Skupština bil previše mala za tolike goste, pa smo se za ovu priliku, preselili u Sava centar.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin IPU. Godine 1963 u Beogradu je održana 52. Skupština IPU. Inače, Srbija je postala jedna od prvih članica IPU , još 1891. godine, samo dve godine posle osnivanja ove organizacije. Već130 godina, glavni principi IPU su- politički dijalog, vladavina prava i mirno rešavanje konflikata kroz parlamentarnu demokratiju. Na ovoj skupštini održaće se desetine bilaterarnih parlamentarnih sastanaka, kako bi se podstakla međunarodna saradnja i razumevanje među članicama.

Na konferenciji za novinare najavljeno jei obeležavanje 70 godišnjice Ženevskih konvencija.Odbor za ljudska prava IPU razmotrićre kako da se zaštiti 300 progonjenih poslanika iz Turske, Ugande i Venecuele i veliki broj novih slučajeva progona u Brazilu, Libiji, Sieri Leone i Jemenu.♦