ULIČNA GALERIJA: Izlaže Boris Pramatarov

ULIČNA GALERIJA: Izlaže Boris Pramatarov

11/10/2019 Off By BERB


U okviru 10. Novo Doba festivala danas, 11.oktobra u 20 časova u Uličnoj galeriji u Beogradu biće otvorena izložna “Clockwork Egg” Boris Pramatarov.

Boris Pramatarov je bugarski umetnik rođen 1989. godine. Živi i stvara u Belgiji. Skoro opsesivno plete svoje slike i crteže boreći se sa praznoćom papira. To je istina u jednom svetu. U nekom drugom svetu star je par hiljada godina u bilo kom pravcu od sadašnjosti.

Poznat je u intermolekularnim galaksijama kao tvorac eksplozivne naprave iz koje se po aktiviranju oslobađa beskrajna imaginerija.

Borisova izložba Pakleno jajce je jako precizan mehanizam, jedna ravnoteža, po svojoj prirodi savršena, belanceta i žumanceta, svetla i tame. Ovo filigransko jaje nije progutalo kočije, kraljeve i krune, a njegova spoljašnjost nije oslikana hrišćanskim aluzijama. Ovo jaje nama daje primalne slike nerazdvojene realnosti i imaginacije, tačnosti i nepredvidivosti, životinje i mašine.

Iz svemirske stanice Czentrifuga, iz dalekog svemira, preko galaksije Grejpfrut, preko sedam hemisfera, kroz crne rupe i zvezdanu prašinu dolazi Vasijona i predstavlja Svemirsku tišinu.
Šta se to čuje? Neko zujanje? Vasijona se skuplja u jednu tačku i sprema se da eksplodira! Jedan novi veliki prasak! Drugačiji zvuk iz svemira! Opasne frekvencije! Početak jedne nove priče. U prostoru sve zveči – slike vrede više od hiljadu reči.♦

Press i foto UG