KURTI – ČEKAJUĆI PREMIJERSKU FOTELJU: “Nema više mape kod predsednika republike”

KURTI – ČEKAJUĆI PREMIJERSKU FOTELJU: “Nema više mape kod predsednika republike”

11/10/2019 Off By BERB

Ideja o razmeni teritorija i razgovori o mapama završeni su dolaskom Samoopredeljenja na vlast, rekao je Aljbin Kurti, lider stranke i po svemu sudeći novi premijera Kosova u intervjuu za albansku TV “Klan”.

Kurti je naveo da je njegova “ponuda Srbiji – lista dugova koju ima prema nama zbog svoje odgovornosti u ratu”.

– Vučić kaže da ne može da prizna Kosovo u ovim granicama. I drugo, ‘recite mi šta tražite i spremni smo da vam to damo’ – ne prihvatamo ove uslove. Teritorijalna rešenja sa olovkama i mapama u ruci – sa tom idejom se kod nas završilo. Nema mape kod predsednika republike. Nema sporazuma bez dijaloga. Nema dijaloga o granicama. Ovo su moji stavovi. Vučić mora još jednom da shvati šta znači dolazak Samoopredeljenja na vlast. I vjerujem da on to vrlo dobro zna”, rekao je Kurti.

U u intervjuu TV “Klan” potvrdio je da je Samoopredeljenje oduvek htelo ostavku Hašima Tačija, ali da sada “nema glasova za takvu smenu”, a kao najproblematičnije kod Hašima Tačija, Kurti vidi njegov odnos sa Srbijom, i to tokom “poslednje dvije godine”.

“On je uradio nešto nezamislivo za nas. Zato što se u neku ruku složio da učini neku vrstu teoritorijalne razmene sa Srbijom i to nazvao bolnim kompromisom”, rekao je Kurti za albanski “Klan”.♦

Press i foto Agencije