TRILATERALA NA PETROVARADINU: Balkan bez granica!

TRILATERALA NA PETROVARADINU: Balkan bez granica!

10/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Zajedno u EU: Rama, Vučić i Zaev

Danas su na trilateralnom sastanku na Petrovaradinskoj tvrđavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev udarili temelje budućem ujedinjenom Balkanu. Već 2021. godine ovaj će region biti bez granica i carina pa će se štedeti milioni sati čekanja kamiona natovareni robom.

Vučić je novinarima rekao da je ovo najbolji način da se reši nezaposlenost na Balkanu, poraste standard svim narodima:

– Mi smo i dalje na balkanskom putu. Evropa otvara pregovore sa Makedonijom i Albanijom. Radujem se to su zaslužili. Već 2021 godine radna dozvola koja važi u Beogradu važiće i u Skoplju i Tirani.

Edi Rama smatra ovaj sastanak dragocenim, a deklaraciju koja je potpisana revolucionarnom za sprovođenje slobode koje garantuje EU – slobodna razmena usluga i dobara i kretanje ljudi:

– Dvadeset i šest miliona sati gubilo se na graničnim prelazima. Ovo je samo prvi korak ka ujedinjenju svih zemalja Balkana u zajednicu koja neće imati carinska ograničenja i zajednički će nastupati na trećim tržištima. Mi smo samo napravili prvi korak, nismo više mogli da čekamo da nas prime u EU, ali ćemo nastaviti put ka njoj. Već nam neki u svetu zameraju da pravimo novi Šengen, a mi odgovaramo da je naše ujedinjenje i evropska budućnost.

Zoran Zaev je srećan: “Isti kvalitet priznat u Srbiji poštovaće se i u Makedoniji i Albaniji”.

Rama je potsetio na turizam i koristi koje će svi imati. Grupe koje budu želele da letuju na albanskom moru pre toga će posetiti Beograd, srpske manastire, Skopje i Ohrid.

Novinarka albanske televizije pitala ih gde su im kolege sa Kosova, Crne Gore i BiH.

Rama je šeretski tražio da Vučić odgovori na ovo pitanje. Vučić se nije zbunio:”Već smo poslali pozve svim zemljama Balkana i čekamo da nam se pridruže. Ujedinjenji možemo bolje. Ako se podržavamo, naše će zahteve u svetu teže odbacivati. Samo ovim sada smo za dvadeset posto povećali investitora za Balkan. Biće opozicije ovom projerkzu u svetu jer smo rešili da uzemo sudbinu u svojen ruke.”

Na pitanje vojvođanske televizije da li im je bilo lakše da se danas dogovore bez EU svi se nasmejali ali su odgovorili da su prijatelji iz EU dobrodošli.

Sledeći ovakav sastanak održaće se u Ohridu krajem ove godine, a već početkom sledeće u Tirani. Već se u Ohridu očekuju pretsednici Vlada i država Crne Gore, BiH i Kosova.♦

Foto Predsedništvo/ Dtmitrije Goll