RAZGOVORI POZICIJA I OPOZICIJA: Prisutni opozicionari – ali ne i SzS

RAZGOVORI POZICIJA I OPOZICIJA: Prisutni opozicionari – ali ne i SzS

09/10/2019 Off By BERB

Dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, počeo je danas u 15 časova u Skupštini Srbije.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je nakon prve sesije izjavila novinarima da je zadovoljna početkom međustranačkog dijaloga.

Opozicioni lider Boris Tadić je rekao da je došao da saopšti svojim evropskim prijateljima da “ako je neko hteo da nametne međunarodna pravila dijaloga, onda je morao da učini apsolutni napor da dovede za sto i predstavnike opozicije koja trenutno nije ovde”.

“To je bio moj zahtev, ja nisam došao da diskutujem sa predstavnicima vlasti o ovom pitanju, već da kažem mojim evropskim prijateljima da je to uslov bez koga se ne može. I to sam im preneo”, kazao je Tadić i dodao da je time završio svoje učešće u dijalogu.

Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke (SNS) se takođe kratko obratio novinarima komentarišući stavove opozicije: “Ta naša opozicija je krajnje konfuzna. Iskren da budem, pokušavamo svih ovih meseci da shvatimo na šta se žale, osim jedne široke priče da im sve smeta. A čini mi se da im najviše smeta to što nemaju narodnu podršku.“

U dijalogu učestvuju iz Srpske napredne stranke Maja Gojković, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, iz Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, iz Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski i Dragan Marković Palma iz Jedinstvene Srbije.

Iz opozicije tu su Zoran Živković iz Nove stranke, Tatjana Macura iz Srpske moderne stranke, Marko Đurišić i Boris Tadić iz Socijademokratske stranke, Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske partije, Aleksandar Šapić iz Srpskog patriotskog saveza i Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. U Skupštinu su ušli i Bojan Klačar iz nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo.♦

RSE
Foto Vesna Ančić/RFE.RL/