DUŠAN JANJIĆ: Pregovori moraće da pričekaju!

DUŠAN JANJIĆ: Pregovori moraće da pričekaju!

07/10/2019 Off By BERB

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će se pobeda opozicionih stranaka na izborima na Kosovu odraziti i na dinamiku pregovora Beograda i Prištine i ocenjuje da tek treba videti kako će Beograd reagovati na potpuno novu situaciju.

Janjić je dodao da predstoji mesec ili dva za konstituisanje nove kosovske vlade i da treba sačekati konačne rezultate glasanja i videti da li će Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) morati da traže koalicione partnere.

On ne isključuje mogućnost da Beograd organizuje prevremene parlamentarne izbore kako bi se izbeglo da na proleće vladajući blok paralelno nastavlja pregovore sa Kosovom i vidi predizbornu kampanju.

Prema njegovim rečima, pripreme za nastavak dijaloga će trajati dok se ne konstituiše nova Evropska komisija, a nije realno očekivati da dijalog počne pre druge polovine januara iduće godine.

“U ovom trenutku malo znamo i o poziciji važnog aktera – američkog predsednika Donalda Trampa, naročito imajući u vidu predsedničke izbore koji se održavaju iduće godine. Ne znamo da li njegova agenda dozvoljava prostor da se čeka mart ili juni”, rekao je on.

“Prognoza Metjua Palmera, izaslanika američkog državnog sekretara, da će se sve dogoditi između kosovskih i srpskih izbora sada pada u vodu”, ocenio je Janjić.♦

Izvor Kosovo online
Foto Insajder