KOSOVO- IZBORI: Počela borba za 120 mesta u Skupštini

KOSOVO- IZBORI: Počela borba za 120 mesta u Skupštini

06/10/2019 Off By BERB

 

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima su stranke većinskih kosovskih Albanaca u trci za 100 poslaničkih mesta, dok je manjinskim nacionalnim zajednicama garantovano 20 mandata, od kojih će 10 podeliti srpske stranke. Birališta su otvorena u sedam sati ujutro

Prevremeni izbori raspisani su posle ostavke premijera Ramuša Haradinaja 19. jula. On se povukao s dužnosti zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008., održani kao vanredni, a vlada Ramuša Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti – samo dve godine.

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je da pravo glasa ima ukupno 1,937.868 birača, a kojih se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u 10 opština gde su većinsko stanovništvo Srbi i oni će odlučivati o 10 mandata koji, po izbornom zakonu Kosova, u parlamentu pripadaju srpskoj zajednici.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova bori se preko hiljadu kandidata iz 20 stranaka, četiri koalicije, i jedan nezavisni kandidat iz bošnjačke zajednice.

Srbe na kosovskim izborima predstavljaju Srpska lista (SL), koja podršku države Srbije, zatim Partija kosovskih Srba (PKS) iz Leposavića, koalicija “Sloboda” sa sedištem u Gračanici i Samostalna liberalna stranka (SLS) iz Gračanice.

Srpska lista je isteklom mandatu imala devet mandata od 10 garantovanih srpskoj zajednici, dok je jedan mandat pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.♦

Agencije

Foto KIM