NARODNO POZORIŠTE: “San letne noći u zatvoru!

NARODNO POZORIŠTE: “San letne noći u zatvoru!

04/10/2019 Off By BERB

 

Na konferenciji za novinare, prvoj u novoj sezoni, upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, predstavila je novinarima sve glumce i ostale saradnike u komadu “San letnje noći – projekta Šekspir”.

To je delo koje su adaptirali reditelj Kokan Mladenović, Dimitrije Kokanov i Željko Hubač.
Dimitrije Kokanov napisao je kako je ovo drug put da Kokan Mladenović ulazi u dijalog sa Šekspirom kroz tekst “San letnje noći”. Radnju smešta u zatvorski ambijent i postavlja zadatak glumcima ds ulogama iz dramske književnosti, pristupaju ne samo kao glumci, već i sa pozicija zatvorenika.

Namera je analiza uticaja dramske književnosti na transformaciju karaktera čoveka u izolaciji.Ustvari, radi se samo o glumicama, jer sve likove igraju žene. Od najstarijih do najmlađih. Upravnica zatvora je Radila Živković, Profesorka-Aleksandra Nikolić, Oberon- Dušanka Stojanovužić Glid, Titanija- Vanja Ejdus, Puk- Sanja Markovć, Demetar- Marija Vicković, Helena – Nins Nešković, Lisander- Jovana Belović, Hermija- Isidora Simijanović, Egej- Ivana Šćepanović, Vratilo Piram-Danijela Ugrenović, Zid- Lidija Plegl, Tizba- Vanja Milačić, Mesec-Bojana Bambič i Ministarka- Milena Đorđević. Tu su i studenti druge godine pozorišne režije Fakulteta dramskih umetnosti- Katarina Vještica, Iva Olujić, Đorđe Nešović i Nikola Bundalo.

Oko ovog Šekspirovog teksta pravljene su u istoriji razne analize. Ova obrađuje fenomen upotrebe Šeksprove drame u zatvorskim institucijama, kako bi se poboljšao kvalitet života. Zatvorenice, učeći uloge po Šeksprovom tekstu, prolaze različite faze transformacije.
Ovo je peta režija Kokana Mladenovića u Narodnom pozorištu u Beogradu i izaziva veliku pažnju pozorišne javnosti – zastupnika klasike, a i eksperimenta.

 

Većina se nada da će upravo pod rukovodstvom Ivane Vujić, ovo pozorište krenuti putem modernog eksperimenta, a Ivanu sve češće upoređuju sa legendarnom Mirom Trailović, ne samo zbog njenog odlučnog stava i hrabrosti, već i zbog želje da se ide ka novom.
Pomenimo Ivanu Vujić Vlada Srbije nedavno je izabrala za upravnicu Narodnog pozorišta u Beogradu.♦

Plakat