KONFERENCIJA “ŽENE LIDERI”: Dolazi li vreme žena!?

KONFERENCIJA “ŽENE LIDERI”: Dolazi li vreme žena!?

02/10/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić otvorili su danas dvodnevne razgovore uspešnih žena i rodnoj ravnopravnosti.

Dačić je rekao da podaci jasno govore koliko se Vlada Srbije stara o rodnoj ravnopravnosti:

-U javnom i političkom životu broj žena se stalno povećava. Od 250 poslanika Skupštine Srbije, 38 posto su žene. Žene su i na mestma premijera i predsednice Narodne skupštine, a u Vladi je 4 ministarke. Na selu je podjednak broj žena i muškraca, žene su vrednije, ali suvlasnici imanja uglavnom muškarci. Visoke škole više upisuju žene, a one su i većina na internetu. Ministar spoljnih poslova nabrojao je hrabre i učene žene iz srpske istorije, a zatim je otvorena izložba fotografija tih žena.

Zoran Đorđević, koji je osmislio i organizovao ovaj skup, zahvalio je Dačiću na pomoći:

– Sedam ipo godina sam u Vladi i on mi je od početka nesebično pomagao. Zato sam ga i sada zamolio za pomoć, jer ovakav događaj gde učestvuju žene celog sveta, nije moguć bez Ministarstva spoljnih poslova.

Danas se razgovaralo o ženama liderima u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Drugi panel bio je posvećen ekonomskom snaženju žena, a treći – sprečavanju nasilja nad njima.

Bilo je zanimljivo ćuti životni put do uspeha Željke Cvijanović, Jorgovanke Tabaković, Hiđran Gusjenove iz Azerbejdžana, Elene Bibikovne iz Rusije, Džejn Muigaji iz Kenije…

Sutra će o predstavljanju žena u medijima govoriti novinarke, uglavnom iz redakcije PINK.♦

Foto “Žena sam ja”