SVETSKI DAN TURIZMA: Istorijsko nasleđe – šansa Srbije

SVETSKI DAN TURIZMA: Istorijsko nasleđe – šansa Srbije

28/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić na proslavi Svetskog dana turizma, rekao je da je svaki deseti stanovnik sveta zaposlen u ovoj grani privrede, a da je u turizmu zaposleno 77 posto mladih i 60 posto žena:

– U ovoj godini smo napravili važne sistemske poteze. Doneli Zakon o turizmu. Uveli efikasnu borbu protiv sive ekonomije, pravilnikm koji osigurava veću zaštitu turista. Od januara iduće godine agencije koje vode na put će biti kategorisane u četiri vrste, prema garanciji putovanja. Mnogo smo napravili i na promociji našeg turizma u inostranstvu. Ove godine je bilo 160.000 turista, od kojih je 40 posto iz Kine.
Povodom Svetskog dana turizma dodeljena su priznanja Izuzetne destinacije Evrope – EDEN Srbija 2019.

 

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, rekla je da naša zemlja učestvuje u ovom evropskom takmičenju četvrti put:

Tema našeg ovogodišnjeg takmičenja bila je banjski turizam. Lane je u Srbiji bilo 9,3 miliona noćenja,2 ipo miliona samo u banjama.

 

Štefen Hudolin, šef Drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, rekao je da je Evropa vodeća turistička destinacija sa 600 milionab turista,a da Srbija sa svojim istorijskim nasleđem, zauzima značajno mesto.To je Evropa prepoznala, pa je u srpski turizam uložila 10 miliona evra.

 

Pobednica ovog takmičenja je opština Kuršumlija, a za njom dolaze opštine Pećinci i Kruševac. One će biti uvrštene među izuzetne destinacije Evrope. Tako će dobiti mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže.♦

Foto: Ministarstvo