SPORTSKO POLITIČKI PROBLEM: Crvena Zvezda (ipak) neće igradi na KiM

SPORTSKO POLITIČKI PROBLEM: Crvena Zvezda (ipak) neće igradi na KiM

27/09/2019 Off By BERB

 

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) traži da Fudbalski savez Kosova (FSK) povuče zahteve kosovskim bezbednosnim institucijama i tako dopusti fudbalsku utakmicu Crvene Zvezde i Trepče na severu Kosova 5. oktobra.

Ali za Fudbalski savez Kosova tako nešto i dalje je neprihvatljivo.

FSK navodi da pitanje utakmice nije u nadležnosti FIFE već UEFA-e (Evropska fudbalska unija)”, izjavi je Erol Saljihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

Crvena Zvezda i Trepča iz Severne Mitrovice trebaju da igraju za šesnaestinu finala Kupa Srbije. Žrebom je određeno da se utakmica odigra u Zvečanu, na severu Kosova.

Fudbalski savez Kosova održavanje te utakmice smatra provokacijom, pa je u avgustu od nadležnih organa Kosova zatražio da ne dopuste da se tako nešto desi, a o tome su obavestio i FIFA-u i UEFA-u. Od njih se zatražilo da zabrane takmičenja klubova iz Srbije na teritoriji Kosova.

FSK takođe smatra sa je dodatni problem to što u statutu Fudbalskog saveza Srbije i dalje stoji da je jedan deo “Kosova i Metohije” pod njihovom organizacijom, što je preneto i FIFA-i.

FIFA, odgovarajući na to u svom pismu upućenom predsedniku FSK-a Agimu Ademiju, citira odluku Arbitražnog suda za sport (CAS) od 24. januara 2017. (Fudbalski savez Srbije protiv Unije evropskih fudbalskih saveza), u kojoj stoji da “Činjenica da određeni klubovi na severu Kosova trenutno igraju pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Srbije ne podriva opštu organizacionu vlast FSK na njegovoj teritoriji, što je i dokazano prijavom FSK-a za članstvo”.

“Uzimajući u obzir gore navedene stavke i u interesu fudbala, želeli smo da podstaknemo FSK da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova, tako da utakmica može da bude odigrana 5. oktobra”, navodi se u pismu FIFA-e.

“Mi nećemo nikakav zahtev više ni da pošaljemo, ni da povučemo. Mi smo svoje uradili, obavestili smo FIFA-u, UEFA-u, te UEFA dobro zna da to ne može da se dozvoli. UEFA to neće da dozvoli”, izjavo je Saljihu.

“Mi smo priznati u FIFA-i i UEFA-i bez ikakvog uslova. Mi smo samostalna federacija koja organizuje fudbal na teritoriji Republike Kosova i tačka”, naveo je Saljihu, dodajući i da srpska federacija tačno zna da se na teritoriji Kosova ne mogu igrati dva šampionata.♦

RSE
Foto KoSSev