26. septembar

26. septembar

26/09/2019 Off By BERB

 

1371. U bici na reci Marici, kod Črnomena, Turci porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević, kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli. To je bila jedna od presudnih bitaka u turskom pohodu na Balkan.(Foto Opušteno rs)

1580. Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk uplovio u luku Plimut na završetku svog putovanja oko sveta, koje je trajalo 33 meseca. Drejk bio prvi Englez koji je oplovio zemlju, za šta je dobio titulu viteza od kraljice Elizabete.

1604 – Objavljeno prvo izdanje Servantesovog Don Kihota

1687. U bici s Turcima topovsko tane mletačke vojske izazvalo eksploziju u kojoj su teško oštećeni Partenon i Propileji na Akropolju, gde je turska vojska držala municiju.

1815. Rusija, Austrija i Pruska formirale Svetu alijansu, koju su kasnije potpisali svi evropski vladari osim britanskog regenta, pape i turskog sultana. Cilj saveza bio da uguši revolucionarne pokrete u Evropi posle Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

1826. Rođen Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, autor putopisa i jedan od najčitanijih srpskih pisaca druge polovine XIX veka.

1849. Rođen ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904. Na osnovu eksperimenata na psima postavio teoriju uslovnog refleksa, a značajni su i njegovi radovi o inervaciji srca i funkciji jetre.

1826 – Rođen Ljubomir Nenadović, književnik, akademik

1907. Novi Zeland, koji je bio kolonija Velike Britanije, postao dominion u okviru Britanskog komonvelta.

1918. Saveznici u Prvom svetskom ratu počeli opštu ofanzivu koja je početkom oktobra dovela do sloma Centralnih sila i završetka rata.

1921 – Rođen Vojin Stojić, vajar, prevodilac, profesor Fakulteta likovnih umetnosti, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu

1923 – Rođen Milosav-Mija Aleksić, pozorišni, filmski i TV glumac

1928 – Rođen dr Milan Bulajić, diplomata i publicista, osnivač i direktor Muzeja žrtava genocida, osnivač i predsednik Fonda za istraživanje genocida

1931 – Rođena Slavka Jerinić, pozorišna, filmska i TV glumica

1934 – Rođen Mihajlo Mihajlov, profesor ruske književnosti, disident

1945. U Njujorku umro mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok, čije je delo otvorilo nove pravce razvoja madjarske muzike. U svetskim razmerama jedan od začetnika \”nove muzike\” XX veka.

1948 – Rođen Bratislav-Braca Petković, pozorišni reditelj, osnivač i direktor Muzeja automobila i pozorišta Moderna garaža u Beogradu

1960. Održan prvi TV-duel predsedničkih kandidata. U okviru kampanje za predsednika SAD, na nacionalnoj televiziji suočili se tadašnji potpredsednik Ričard Nikson i senator Džon Kenedi.

1966 – Umro Milan Dedinac, književnik i pozorišni kritičar, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta

1969. U Boliviji vojna hunta pod vođstvom generala Alfreda Ovanda Kandije oborila predsednika Silesa Salinasa.

1980. U Minhenu na festivalu piva u eksploziji podmetnute bombe poginulo 13, povređeno više od 200 osoba.

1981 – Rođena Serena Vilijams, američka teniserka

1984. Velika Britanija i Kina se sporazumele o vraćanju Hongkonga 1997. pod suverenitet Kine. Hongkong pripao Britancima na osnovu mirovnog ugovora u Nankingu 1842, posle Opijumskog rata.

1989. Vijetnam povukao svoje trupe iz Kambodže, koje su u toj zemlji bile od kraja 1978, ostavivši snage vlade Hun Sena da se same bore protiv maoističke gerilske organizacije \”Crveni Kmeri\”.

1990. U Rimu u 83. godini umro italijanski književnik Albero Moravija , jedna od najzanačajnijih ličnosti italijanske književnosti XX veka.

1994. Alžirske snage bezbednosti ubile šefa najjače islamske terorističke organizacije GIA Šerifa Guzmija, poznatog kao Abu Abdala.

1995. Počelo suđenje bivšem premijeru Italije Đuliju Andreotiju , pod optužbom da je imao bliske veze s mafijom. Andreoti sedam puta biran za premijera Italije i bio je jedan od simbola posleratne Italije.

1997. Italijanski sud osudio mafijaškog bosa Salvatora Rina i 23 njegova najbliža saradnika na doživotni zatvor zbog ubistva sudije Đovanija Falkonea 1992.

1997. U zemljotresu u centralnoj Italiji 11 osoba izgubilo život, teško oštećena srednjevekovna bazilika Svetog Franje Asiškog u Asiziju.

1998 – Umro Mihailo Viktorović, pozorišni, filmski i televizijski glumac

2000. Grčki feribot \”Ekspres Samina\” naleteo na podvodni greben kod ostrva Paros i potonuo za 20 minuta. U udesu broda koji je prevozio preko 500 putnika, život izgubilo njih 72.

2001. Belgija predala Međunarodnom sudu za Ruandu bivšeg ruandskog ministra za finansije Emanuela Ndindabahizija, optuženog za umešanost u genocid.

2002 – Umro Branislav Petrović, književnik i novinar

2008 – Umro Pol Njumen, američki filmski glumac i režiser

2010 – Umrla Glorija Stjuart, američka filmska glumica

2011 – Umro Serđo Boneli, italijanski strip crtač i izdavač, tvorac “Zagora”, “Mister Noa”, “Dilana Doga” i drugih popularnih strip junaka♦