53. BITEF – LUKA BEOGRAD: “Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka”

53. BITEF – LUKA BEOGRAD: “Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka”

25/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Program 53. Bitefa nastavljen je u alternativnom prostoru u Luci Beograd, gde je podignut svojevrsni festivalski grad.

 

Na obali Dunava 53. Bitef će biti svečano i zatvoren proglašenjem dobitnika nagrada i besplatnim koncertom Beti Đorđević. Ona je izvođačica pesme “Počnimo ljubav iz početka”, pozajmljene za slogan ovogodišnjeg festivala.

 

Program u Luci Beograd počeo je nesvakidašnjim performansom – instalacijom “Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka” francuske autorke i izvođačice Fije Menar. Ona je mukotrpnom izgradnjom čitavog antičkog hrama od kartona, koji se pod uticajem “kiše” urušava pred očima bespomoćne publike, upozorila na opasnost od klimatskih promena, ali i na raspad vrednosti zapadne civilizacije uopšte.

 

Predstave “O mesu i betonu” koreografkinje Lusijane Lare, u produkciji kompanije Anti Status Kvo iz Brazila i “Ali: Strah jede dušu” Sebastijana Horvata, u produkciji Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane publika je mogla da vidi dva puta u prethodna dva dana.

 

Večeras je na programu francuska cirkuska predstava “Retke Ptice” grupe autora, u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila i sutra, na zatvaranju – “Pozvani” čuvene kompanije Ultima vez iz Brisela, u koreografiji Sepea Bajensa.

 

U Bitef gradu u Luci Beograd su, inače, organizovani posebni štandovi za hranu i piće, a posetioci mogu da učestvuju i u stvaranju Bitefovog zida ljubavi. Mogu i da se tetoviraju u boje Bitefa, i tako ostvare 10 odsto popusta za predstavu “Beograd na daljinski” trupe Rimini protokol, koja će biti igrana do kraja festivala u terminima od 11 i 17 sati.

 

Program 53. Bitefa obeležilo je i novo izdanje Filozofskog teatra i razgovor Srećka Horvata i nemačkog pisca i publiciste Normana Olera o vezi narkotika i fašizma, ali i kapitalizma. Takođe, svečano je otvorena jubilarna, 20. Bitef polifonija, a počeo je i svojevrsni festival unutar festivala – Cirkobalkana.(Foto Bitef . Nemoralne  priče))♦