KOSOVO – IZBORI: Počela kampanja

KOSOVO – IZBORI: Počela kampanja

25/09/2019 Off By BERB

Na Kosovu je zvanično počela desetodnevna predizborna kampanja za prevremene parlamentarne izbore 6. oktobra.

Za predstojeće izbore prijavljeno je 25 političkih subjekta, od kojih 20 partija, četiri koalicije i jedan nezavistan kandidat. Oni dolaze iz albanske, srpske, turske, bošnjačke i RAE (Romi, Aškalije, Egipćani) zajednice.

U trci za 120 poslanička mandata je 1.068 kandidata.

Broj birača za predstojeće izbore je 1,9 miliona.

Ukupno je šest kandidata za premijera Kosova a oni su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj ispred koalicije Alijensa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, Fatmir Ljimaj iz koalicije Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo, Aljbin Kurti iz pokreta Samoopredeljenje, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, i Nenad Rašić iz koalicije Sloboda.

Na Kosovo je istovremeno stigla i posmatračka misija Evropske unije koja će pratiti izborni proces pre, tokom i posle glasanja.

Srpsku zajednicu na ovim izborima zastupaju četiri politička subjekta – Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, Samostalna liberalna stranka, takođe iz Gračanice, i Srpska lista sa sedištem u Severnoj Mitrovici.(RSE foto: KosSev – Rada Trajković na “mestu zločina” počela kampanju)♦