NOVI SAD – 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL “FILMSKI FRONT”: Produžen rok za prijavu filmova do 30. septembra

NOVI SAD – 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL “FILMSKI FRONT”: Produžen rok za prijavu filmova do 30. septembra

24/09/2019 Off By BERB

 

Ivana Miloradov

Ostalo je još 7 dana do zatvaranja konkursa za prijavu filmova na ovogodišnji 17. Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski front”!

 

Ali za filmske stvaraoce koji još nisu prijavili svoje filmove iz bilo kojih razloga, organizator festivala je odlučio da produženi rok za slanje filmova do 30. septembar. A one koji planiraju da iskoriste produženja roka podseća da maksimalna dužina filma je 30 minuta. Film mora biti produciran tokom ove ili prošle godine. Festival prima eksperimentalne, igrane, animirane i dokumentarne filmove.

 

Kao na svakom dosadašnjem izdanju Festivala, prema rečima selektora, reditelja Filipa Markovinovića, ove godine pomeraju se još malo granice.

„Ove godine tražili smo filmove koji provociraju, donose novine i eksperimentišu. Trenutno je još uvek konkurs u toku, proces selekcije traje tako da je još rano da donesem zaključak da li smo takve filmove i dobili, ali ono što sam za sada pregledao obećava. Odziv je kao i prethodne dve godine, stiglo je nešto manje od 1000 radova iz svih krajeva sveta tačnije sa svih naseljenih kontinenata. U tom smislu selekcija će i ove godine biti dobar presek globalnih trendova u kinematografiji, a biće zanimljivo videti kako se slične teme prelamaju kroz različite kulture,” dodaje Markovinović.



“Filmskom Frontu”, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma, ovo će biti sedamnaesto izdanje, a organizatori ove godine najavljuju još boje fimove. Pre samog Festivala, od 1. oktobra, kao novina, kreću i filmske radionice.

 

“Filmske radionice smo imali i ranijih godina, ali tokom trajanja Festivala. Zbog velikog interesovanja shvatili smo da je potrebno da proširimo spektar tema kojima se bavimo, ali i trajanja radionica. Raspisali smo stoga konkurs i doveli odlične predavače! Imamo radionice filmske kamere koje vodi Aleksa Ramadanović, profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad i direktor fotografije na više igranih filmova, zatim radionice filmske kritike gde je mentorka Neda Gojković, dramaturškinja iz Beograda, autorka više nagrađivanih pozorišnih tekstova i filmskih scenarija, kao i radionice filmske produkcije koje ja vodim. Uz to imamo i radionice filmskog scenarija i režije koje u prvom delu vodi Katarina Todorović, profesorka filmskog scenarija na odseku za dramaturgiju Akademije umetnosti Novi Sad, a u drugom Filip Markovinović, filmski i pozorišni reditelj”, objašanjava direktorka Festivala, Nina Latinović..

 

Prijava na Frontove filmske radionice otvorena je do 27.septembra u ponoć, a za više informacija o prijavljivanju filmova i na radionice posetite zvaničan sajt festivala (http://www.filmfront.rs/).

 

17. Međunarodni festival kratkometražnog filma “Filmski front” održaće se od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novi Sad, a ove godine smo u potrazi za najbolji filmski recept.(Foto plakati FF)♦