VATROMET U ČAST KINE: Vučić – Ponosimo se prijateljstvom

VATROMET U ČAST KINE: Vučić – Ponosimo se prijateljstvom

22/09/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Sinoć je u Sava centru proslavljena 70 godišnjica osnivanja Narodne republike Kine. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kineska ambasadorka u našoj zemlji, Čen Bo, skoro identično su govorili o prijateljstvu i saradnji dve zemlje.

Čen Bo je govorila o siromaštvu nekadašnje Kine i o uspesima ove zemlje, koja je trudom uspela da postane druga sila na svetu. Rekla je da će ovakav razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu.

Privredni rast Kine je samo u prvoj polovini ove godine bio veći od 6,3 odsto, a međunarodna zajednica proglasila ju je sidrom stabilnosti svetskog razvoja. Narodna republika Kina dobila je prvo priznanje od Jugoslavije, a ne zaboravlja pomoć iz Srbije posle zemljotresa i poplava. Čen Bo je uverena da će Kina i Srbija nastaviti dobru saradnju pod rukovodstvom Si ĐInpinga i Vučića.

Vučić je rekao kako Srbi vole Kineze , koji su sagradili Pupinov most, modernizuju železničku prugu Beograd – Budimpešta, spasili smederevsku Železaru i radna mesta za 5.000 radnika:

– Mnogi su u svetu ponižavali Kinu, ali njeni vredni ljudi su uspeli da od nje naprave drugu ekonomsku silu u svetu.Oni koji nas optužuju da smo postali najvažniji prijatelji Kine u Evropi, treba da znaju da se time ponosimo. Zahvalan sam Tomi Nikoliću, koji je postavio kamen temeljac ovom prijateljstvu. Zahvalan sam Kini što nije u Beogradu zatvorila svoju kancelariju u vreme NATO bombardovanja i što nas podržava u očuvanju teritorijalnog integriteta i u rešavanju pitanja Kosova.

Posle ovih govora, prisutnima je veče ulepšala zajednička kineska i srpska pesma i igra.Igralo je Kolo, a Kinezi su s nama pevali “Igrale se delije” i “Tamo daleko”. Kineski orkestar i hor pokazao je beogradskoj publici njihove najpopularnije arije. Posle svega Ana Brnabić i Čen Bo slikale su se s umetnicima, a napolju je počeo veliki vatromet. Prisustvovala je cela srpska Vlada, organizacija je bila bez primedbi.

Od zanimljivosti u prepunoj Sali Sava centra, moglo bi se pomenuti da je Dragoljub Karić sedeo sa Jadrankom Jovanović i da su zajedno otišli(Foto Predsedništvo – Dimitrije Gol). ♦