PARLAMENTARCI IZ RS KOD VUČIĆA: Ništa izvan Dejtona!

PARLAMENTARCI IZ RS KOD VUČIĆA: Ništa izvan Dejtona!

21/09/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Predstavnici Republike Srpske, član Predsednitba BiH Milorad Dodik, predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, posle dugog razgovora o tenutnoj političkoj situacijji, obratili su se novinarima koji su ih čekali skoro tri sata.

Dodik je rekao da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srbe i da oni traže da se od nje odustane:

-Ukoliko ne poslušaju, spremamo jedinstveni odgovor. Njihova opredeljenja iznesena u Deklaraciji su nam od ranije poznata, kao i da imaju podtšku stranaca. Odbacujemo tu antidejtonsku, antiustavnu i antisrpsku deklaraciju. Pred našim očima događa se da BiH ima šest fabrika oružja, a Republika Srpska ni jednu, da se ratnici iz Sirije, koji su e borii za Islamsku državu umesto da odgovaraju pred sudom, postaju heroji. Danas smo od rukovodstva Srbije tražili da pošalje jasnu poruku da je to bio koji napad na srpsku zajednicu u regionu i na Republiku Srpsku, napad na Srbiju. Pošto je mesto za donošenje stavova o ovome Skupština RS, mi ćemo tamo održati sednicu i reći da je bilo kakvo usvajanje ovakve deklaracije povod za naše otcepljenje. Zahvalni smo Srbiji na dosadašnjoj pomoći većoj od 35 miliona eva, kao i pomoći koja stiže celoj BiH. Osećaj podrške iz Srbije nam je bitan.

Aleksandar Vučić podseća da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i treba da garantuje njegovo sprovođenje:

– I dalje se plaše Srbije. Neki smatraju da će Srbija sve dok postoji, biti previše jaka i tako ih ugrožavati. Ja ovde ne želim da dam svoj sud, njega su dali moji današnji gosti. Oni imaju negativan odnos prema Deklaraciji. Ja pozivam rukovodstvo RS da ne reaguje nepromišljeno. Bilo kakav sukob značio bi kraj dobre budućnosti za sve nas. Zato sve u regionu pozivamo na postovanje Dejtonskog sporazuma. On se može menjati samo voljom sva tri konstitutivna naroda. Srbija će nastaviti da pomaže BiH. Narednih dana u Drvaru otvaramo mali pogon i radna mesta za 100 zaposlenih. Zajedno sa RS obeležavaćemo sve važne događaje iz prošlosti i formirati jedinstvenu srpsku dijasporu (Foto Predsedništvo – Dimitrije Goli).♦