MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI: Danas u podne otvara se izložba Marine Abramović

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI: Danas u podne otvara se izložba Marine Abramović

21/09/2019 Off By BERB

 

Srpska umetnica Marina Abramović jutros u 6,23 nakon 44 godine izvan Srbije i rodnog Beograda obratila domaćoj javnosti i poželela im dobrodošlicu na izložbu. Izložba prikazuje najznačajnija dela njenog bogatog opusa.

Obraćanje medijima, kojih je bilo prilično mngo, objasnili su da je u skladu sa konceptom same izložbe u kojoj u zoru „čisti“ svoju umetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove.

„Nije zastrašujuće skočiti, ni poleteti. Možete skočiti sa oblakodera, ako želite. Opasnost počinje kada treba da dotaknete tlo. Pre 44 godine, kad sam napustila ovu zemlju, skočila sam. Letela sam sve vreme od tada. Danas osećam da počinjem da dotičem tlo. Topla dobrodošlica koju ste mi priredili ublažila je to što je moglo da bude katastrofalni pad“, rekla je autorka.

Izložba „Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović. Premijerno je prikazana 2017. godine u Modernom muzeju Stokholma a zatim u više svetskih muzej moderne umetnosti. Izložba u Beogradu je poslednja stanica na turneji i smatra Abramovićeva predstavlja povratak u grad svog rođenja gde je započela karijeru i gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine opet u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović – od ranih radova, do kultnih radova iz samostalne karijere.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 13 časova, a publika će moći da je pogleda do 20. januara 2020. godine(Foto Marko Aneli).♦