SKUPŠTINA SRBIJA: Poslanici pitaju – kada će u udžbenike ući četnički pokret i zašto Srbi ne bojkotuju izbore na Kosovu?

SKUPŠTINA SRBIJA: Poslanici pitaju – kada će u udžbenike ući četnički pokret i zašto Srbi ne bojkotuju izbore na Kosovu?

19/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije danas su postavljali pitanja predstavnicima vlasti. Pošto opozicija bojkotuje sednice bilo je malo pitanja. Izabrali smo dva pitanjam poslanika SNS Dragana Šormaza i nezavisnog poslanika Đorđa Vukadinovića.

 

DRAGAN ŠORMAZ: Četnici u udžbenike

Danas se u Skupštini Srbije malo hrabrije progovorilo o nepravdi prema četnicima. U okviru poslaničkih pitanja, Dragan Šormaz je govorio o 75 godišnjici akcije Halijard, koja je od naših građana decenijama bila skrivana:
-To je najefikasnija akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu. Osam hiljada vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom Draže Mihajilovića, u narodu poznati kao četnici, spasili su 500 savezničkih pilota i doveli ih do sela Pranjane.Tu je napravljen improvizovani aerodrom, na koji su sletali saveznički avioni i odvozili svoje pilote. Niko od četnika niti naroda koji je u svojim kućama skrivao pilote od Nemaca, nije odao ovu tajnu. Zbog toga treba da budemo ponosni. Ali, treba da se stidimo što smo 1945. dozvolili da nam bude ubijen i Bog i Kralj i otadžbina i demikratija i tradicija.Na internetu možete videti kako Keserović ulazi u Kruševac zajedno sa sovjetskom armijom, četnici nose američke zastave, a sovjetski vojnici sovjetske, pa se zajedno slikaju. A šta se dogodilo 1945 godine, kada su prevareni saveznici, jer je bilo obećano da će se dozvoliti povratak kralja u zemlju i deokratski izbori, to je neka druga tema. Mi smo pre 15 godina doneli zakon o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta i sud je rehabilitovao Dražu Mihajilovića. Zahtevam od ministra prosvete da mi odgovori kada će u istorijske udžbenike ući istina o ova dva pokreta, koja se još krije odnaroda. Očekujem da taj odgovor bude jasan.(Foto Wikipedia)

 

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Bojkot izbora na KiM

Poslanik Đorđe Vukadinović tražio je danas da Srbi bojkotuju izbore na Kosovu, a to je suprotno od Vučićevog poziva da Srpska lista učestvuje na izborima, kako bi imali što više poslanika i uticaja u kosovskoj Skupštini:
– Ja sam to i ranije govorio. Na kraju krajeva, Albanci su 10 godina bojkotovali izbore koje je Republika Srbija organizovala na Kosovu. Sada nam Albanci daju novi šamar zabranom da se glasa sa srpskim dokumentima. Predsednik Vučić je rekao da je Amerika podržala Prištinu u takvoj odluci. Mi ne možemo ostati samo na tome da zabranu ocenimo skandaloznom. Jedan od američkih senatora, posle razgovora sa predsednikom Vučićem, kaže da je on spreman da sklopi sporazum s Kosovom i prizna njegovu nezavisnost, ali je ljut zbog prištinskih taksi na srpsku robu, pa te takse treba ukinuti. Sve mi se to uklapa u lošu sliku da Srbija samo traži izgovor i način da se tiho pomiri sa nezavisnošću Kosova(Foto Info Kos net) .♦