VUČIĆ NA SVEČANOSTI U PRANJANIMA: Srbija sada prvi put u američkoj Vladi ima partnera

VUČIĆ NA SVEČANOSTI U PRANJANIMA: Srbija sada prvi put u američkoj Vladi ima partnera

15/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

“Ne želim da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja – rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pranjanima na obeležavanju 75 godišnjice misije Halijard, kada je evakuisano 500 savezničkih pilota koje su spasili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

 

Vučić je rekao da Srbija sada prvi put u američkoj Vladi ima partnera koji želi da sa njom razgovara o teškim temama i da je to korisno, čak i ako se uvek ne nađe dogovor:

 

– Moji razgovori sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom nisu uvek bili laki i prijatni, pre svega po pitanju Kosova, ali su uvek bili otvoreni i zahvalan sam mu na svemu što je učinio na popravljanju odnosa naše dve zemlje. On je rekao da Srbima nije uvek prijatno kada se sete stava SAD u vreme jugoslovenske krize i pitao ih kako su uopšte došli u situaciju da im Amerika bude neprijatelj posle tako veličanstvenog savezništva u svetskim ratovima. A ja pitam njega – da li ste vi, Amerikanci, zbog svojih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od svojih najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na neku drugu stranu iz ne baš sasvim jasnih razloga? U Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, želimo da živimo bolje i zato vas molim da taj naš vapaj razumeteI

 

Skot je nadahnuto govorio o srpskom junaštvu i žrtvi stanovnika sela Pranjani, koji su pod nemačkom pretnjom rizikovali svoje živote, spasavajući i krijući savezničke pilote.

 

Na pitanje urednice Jedinstva, Rade Komazec, hoće li Amerika da izvrši pritisak da Priština ukine takse i omogućiti Srbima da glasaju na narednim izborima, sa važećim dokumentima, jer je centralna izborna komisija donela odluku da glasaju samo oni koji borave na Kosovu, odgovorio je potvrdno.

 

Ipak, za petnaest dana Skot napušta našu zemlju i odlazi u penziju (Foto Predsedništvo).♦